top of page

Son Haberler

Kripto Paralar

Haftalık Analizler

Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.

Aptos (APT) Nedir?

Aptos (APT), ölçeklenebilir bir Katman-1 blok zincir ağı projesidir. Eski Meta çalışanları tarafından kurulan Aptos, merkeziyetsizlik ve Web3 fikirlerini daha geniş kitlelerle buluşturmayı amaçlamaktadır.

Aptos APT coin

Aptos (APT) Nedir?

300’ü aşkın geliştiriciden oluşan Aptos Labs’in üç yıl gibi bir sürede tasarladığı bu blok zincir, akıllı sözleşmeler ve merkeziyetsiz uygulamalar konusunda yeni çözümler sunmaktadır. Bunu yaparken Aptos’un gözettiği ilkeler ise ölçeklenebilirlik, güvenlik, güvenilirlik ve yükseltilebilirliktir. Bir Proof-of-Stake (PoS) blok zinciri olan Aptos, merkeziyetsiz uygulama geliştiricileri için çok avantajlı bir platform olarak öne çıkmaktadır.


APT token projesi

APT token, Aptos blok zincir ağının yerel kripto para birimidir. 18 Ekim 2022’de Aptos ana ağı faaliyete geçerken, ilk etapta 1 milyar APT token arz edilmiştir. Şimdiden gelecek vadeden Web3 tokenlar arasında gösterilen APT token, ağda doğrulayıcı olmak için stake edilebilir ya da ağdaki işlem ücretlerinde kullanılabilir.


Aptos projesinin kurucuları kimler?

Aptos, daha önce Meta’nın Diem blok zincir projesinde çalışan Avery Ching ve Mo Shaik tarafından kurulmuştur. Ching ve Shaik, ana hatları Diem günlerinde oluşturulan ve ağdaki işlemleri hızlandırırken maliyetlerini düşük tutmayı amaçlayan “paralel yürütme” tekniğini Aptos’a uyarlamıştır Aptos ana ağı, 18 Ekim 2022’de açılmıştır.


APT token istatistikleri

APT token başlangıç arzı 1 milyar token olarak belirlenmiştir. APT token dağılımı şu şekilde planlanmıştır:

  • %51,02: Topluluk

  • %19: Katkı sunanlar

  • %16,50: Aptos Foundation

  • %13,48: Yatırımcılar


Aptos projesini özel kılan ne?

Aptos, Meta tarafından bağımsız olarak geliştirilen Rust tabanlı bir programlama dili olan Move’u ve Diem blok zincirinin temel öğelerini kullanmasıyla dikkat çekmektedir. Aptos’u en çok öne çıkaran ise hem geliştiriciler hem de son kullanıcılar için yüksek işlem hızı vadetmesidir.

Aptos ağı, paralel yürütme motoru (Block-STM) kullanır. Bu teknoloji sayesinde Aptos, saniyede 130 binden fazla işlem gerçekleştirebilir. Paralel yürütme motoru sayesinde Aptos ağındaki işlem hızı yükselirken, maliyetler düşük kalır.

Çoğu blok zincir ya akıllı sözleşmeleri sırayla yürütür ya da daha iyi performans için çok fazla güç isteyen büyük bir paralel iş yükü gerektirir. Aptos ise diğer blok zincirlerinden farklıdır çünkü tek bir başarısız işlem tüm zinciri durdurmaz. Bunun yerine, tüm işlemler aynı anda işlenir ve daha sonra doğrulanır. Başarısız işlemler, çakışmaları algılayan ve yöneten STM (yazılım işlem belleği) kitaplıkları sayesinde iptal edilir ve yeniden yürütülür.

Sonuç itibariyle Aptos, bu yapısıyla diğer blok zincirlerden ayrılır ve tüm blok zincirin çıktı kapasitesini artırırken kullanıcılara ya da geliştiricilere ek maliyet çıkarmamayı başarır.


APT token nasıl alınır?

Diğer tüm kripto paralar gibi APT token da kripto para borsalarından alınıp satılabilir. Türkiye’de Türk lirası ile APT token satın almak oldukça kolaydır. Türkiye’nin köklü kripto para borsalarında Bitlo’da APT/TRY al sat işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.


Aptos Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Aptos nedir?

Aptos, Web3 ekosistemini geliştirmeyi amaçlayan bir akıllı kontrat blok zinciridir.

Aptos neden özeldir?

Aptos, kendine özgü blok zincir mimarisiyle aynı anda yüksek işlem hızı ve düşük işlem maliyeti vadetmektedir.

APT token ne işe yarar?

Aptos’un yerel kripto para birimi APT token, ağdaki işlem ücretlerinin ödenmesinde ve staking için kullanılabilir.

APT token arzı ne kadar?

APT token başlangıçta 1 milyar APT token olar

bottom of page