top of page

Son Haberler

Kripto Paralar

Haftalık Analizler

Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.

Bitcoin (BTC) Nedir?

31 Ekim 2008’de, Satoshi Nakamoto takma adıyla bir kişi veya grup whitepaper başlıklı “Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi” yayımlamıştır. White paper, yatırım bankası Lehman Brothers’ın ABD tarihindeki en büyük iflas başvurusunda bulunmasından ve hükümetin endüstri için 700 milyar dolarlık bir kurtarma paketine izin vermesinden sadece bir ay sonra kriptografi e-posta listesine dağıtılmıştır.

Tether (USDT), piyasa mekanizmaları boyunca değerini aktif şekilde sabit tutmaya çalışan kripto para birimi türü olan sabit coin’dir.

Bitcoin nedir?

31 Ekim 2008’de, Satoshi Nakamoto takma adıyla bir kişi veya grup whitepaper başlıklı “Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi” yayımlamıştır. White paper, yatırım bankası Lehman Brothers’ın ABD tarihindeki en büyük iflas başvurusunda bulunmasından ve hükümetin endüstri için 700 milyar dolarlık bir kurtarma paketine izin vermesinden sadece bir ay sonra kriptografi e-posta listesine dağıtılmıştır.

Birkaç ay sonra 3 Ocak 2009’da, Bitcoin ağı faaliyete geçti ve merkezi bir otoriteye (banka veya başka bir aracı gibi) sahip olmayan yeni bir merkezi olmayan dijital para birimi sistemi öne sürmüştür. Bitcoin, dünyanın herhangi bir yerinde Bitcoin adresi olan (bir hesap gibi) herkese, izne gerek duymadan veya gereksiz ücretler ödemeden hızlı ve güvenli bir şekilde aktarılabilir. O zamanki ekonomik ortama bir selam çakarak, ilk işlem öne çıkan bir gazete başlığına atıfta bulunan bir not içeriyordu:”The Times 03/Ocak/2009 Şansölyesi, bankalar için ikinci kurtarma paketini sunmanın eşiğinde.”

BTC, Bitcoin sisteminin 21 milyonluk sınırlı bir arzı olan para birimidir. Her Bitcoin 100 milyon satoshi veya sat’a bölünebilir; dolar için sent nasıl sa, satoshi de Bitcoin’in en küçük birimidir. Fiziksel nakit ile bir işlemi anında yapıp bitirmeniz gibi, Bitcoin de elektronik nakit olarak  işler ve bu işlemi evrensel bir para birimiyle küresel ölçekte sınır tanımayan bir hale getirir.





Bitcoin Nasıl Çalışır?

Nakit paraya benzer şekilde Bitcoin de cüzdanlarda tutulur, ancak dijital cüzdanlarda. Bir Bitcoin cüzdanı bir banka hesabı gibi işler, fonları muhafaza eder ve eşler arası ağdaki diğer hesaplarla (adresler olarak adlandırılır) işlem yapma olanağı sağlar. Bu adresler, e-postaların bir adresten diğerine gönderilmesine benzer şekilde bir cüzdandan diğerine para gönderilmesini sağlar, ancak ortak ve özel anahtar şifreleme sistemi kullanılarak güvenli hale getirilir.


Açık anahtarın hash’i, Bitcoin almak için verdiğiniz alfanümerik karakter adresini üretir. Özel anahtar, geçmişte kart işlemleri için imza atmanız gibi işlemleri dijital olarak imzalayarak yetkilendirmenizi sağlayan ve fonlara yetkisiz bir şekilde erişilmesini önleyen bir şifre türüdür. Özel anahtarınız, cüzdan adresinizdeki tüm fonlara ulaşmanızı sağlat ve ASLA paylaşmazsınız. Özel anahtarınızın tehlikeye atılmamasını sağlamak için pratik adımlar atın. Geleneksel bankacılık sisteminin aksine Bitcoin sistemi o kadar güvenlidir ki, tek bir adresi çözmek milyarlarca yıl alır.

Kullanıcılar Bitcoin cüzdanlarını açıp bir alıcının genel adresini girebilir ve ardından cüzdan, işlemi yetkilendirmek için dijital imzası olan özel anahtarı kullanır ve işlenmesi için ağa yayınlanır. İlk olarak işlemler doğrulanır ve mempool (bellek havuzu) adı verilen ve onaylanmayı bekleyen bir durumda beklemede tutulur. Ardından yaklaşık her on dakikada bir, bir işlem bloğunda onaylanırlar ve bloklar birlikte Bitcoin blok zincirini oluşturur.


Bitcoin Blok Zinciri

Bitcoin’in en büyük atılımı, paranın herhangi bir üçüncü taraf olmadan doğrudan bir kullanıcıdan diğerine gönderilmesini sağlayarak mükerrer harcama sorununu çözmektir.

Bir grup yabancı hayal edin; bu yabancıların her birinde Bitcoin adreslerinin bakiyeleri ve işlemlerinin yer aldığı bir defter veya not defteri bulunuyor. Yabancılardan biri, diğerinin Bitcoin adresine 1 BTC gönderir. Grubun geri kalanı da bu hareketi kaydediyor. Daha sonra bu kayıtların eşleştiklerinden emin olmak için defterlerini karşılaştırıyorlar.

Tüm defterler eşleştiği takdirde, işlem doğrulanıyor. Ancak, yabancıların defterlerinden biri farklıysa, grubu kandırmaya ve sahip olmadıkları parayı harcamaya veya aynı parayı yeniden harcamaya çalışıyor olabilirler; bu sorun “mükerrer harcama sorunu” olarak bilinir. Bu sorun Bitcoin’de karşılaşıldığında, gruptaki diğer yabancılar eşleşmeyen defteri görmezden gelir, işlemi reddeder ve bir sonraki işleme geçerler ve sorun çözülmüş olur. 

Şimdi, bu kayıt defteri sistemini dünya çapında dağıtılmış bir ağda hayal edin. İşte Bitcoin teknolojisi bu şekilde çalışıyor. Ağdaki her bilgisayar düğümü, tüm işlemleri takma bir isimle halka açık bir şekilde kaydeden Bitcoin defterinin özdeş bir kopyasına sahiptir. Bu düğümler, eşleşmeleri sağlamak için sürekli olarak defterleri karşılaştırır ve hangi adreslerin Bitcoin’e sahip olduğunu kanıtlamak için geçmiş işlemlerin kalıcı bir kaydını tutar. Bitcoin blok zinciri ile yabancılar dünya çapında, güvene gerek kalmadan ve maliyeti artıracak bir üçüncü şahsa ihtiyaç duymadan işlem yapabilir. 


Bitcoin’in Kurucuları Kimlerdir?

Bitcoin, dünyanın ilk başarılı kripto parasını meydana getirdi, ancak bu bir gecede olmadı. B-money, Bit Gold, eCash ve HashCash gibi biçimlendirici projeler de dahil olmak üzere, şifreleme ve cypherpunk tarihinde 1970’lere kadar uzanan onlarca yıllık ilerlemenin birleşimiyle meydana gelmiştir.

Daha sonra 2006’da, bugüne kadar hala gerçek isimleri bilinmeyen Satoshi Nakamoto takma adlı kişi veya grup, bu yeni dijital nakit sistemi için kod yazmaya başlamış ve 2008’de whitepaper yayımladıktan sonra 2009’da bu sistemi piyasaya sürmüştür. Hal Finney, Nick Szabo, Wei Dai ve Adam Back gibi ünlü kriptograflar Satoshi olabilecekleri düşüncesiyle aday gösterildiler, ancak hepsi bu iddiaları reddetti.

Satoshi, kaynak kod deposunun kontrolünü devretmeden önce, 2010 ortasına kadar Bitcoin üzerinde diğer geliştiricilerle işbirliği yapmaya devam etmiştir. Satoshi ayrıca 2011’de projeden tamamen ayrılmadan önce Bitcoin’in geleceği hakkında e-posta arşivleri ve forum yazıları yazmıştır. Şu an ise yüzlerce geliştirici, milyonlarca kullanıcıdan oluşan bir topluluk arasında Bitcoin’e katkıda bulunmaktadır.


Bitcoin’i Benzersiz Kılan Nedir?

Bitcoin, sıfıra bir yeniliktir ve daha önce gelenlere göre on kattan fazla iyileştirme olan büyük bir teknolojik ilerleme olan eşler arası dijital parayı ilk kez gerçekten mümkün kılar. Bitcoin ile daha fazla yenilik her zaman mümkündür ve bazen Bitcoin kodunun bir “çatallanması” ile sonuçlanır, bu da Bitcoin’e dayanan ancak asla gerçekten Bitcoin olamayacak tamamen yeni bir kripto para biriminin doğmasına izin verir. 

Merkezi bir yetkilisi veya kurumu olmadığı için Bitcoin’in tek bir hata noktası yoktur. Böylelikle, herkesin kendi parası üzerinde kontrol sahibi olmasına ve aldıkları Bitcoin’lerin gerçekliğini ve kıtlığını güvene gerek kalmadan doğrulamasını sağlayan bir yazılım ile gerçekten merkeziyetsiz bir sistem sunmaktadır.

Bitcoin, uzun ömürlülüğünün Lindy Etkisiyle birlikte çekişmeli hard fork’lar ve hükümet yasaklarının olduğu saldırgan bir ortamda bile hayatta kalma yeteneğini göstererek, kolayca kırılan bir yapısı olmadığını kanıtlamıştır. Markayla gelen güven ve aşinalık birleştiğinde, Bitcoin’in ağ etkisi, daha fazla insanın kendisini bir değer deposu olarak görmesini sağlayarak ve böylelikle daha fazla insanı katılımcı olmaya teşvik ederek, genişleyen bir kullanıcı tabanından fayda sağlar.


Bitcoin’e Değerini Veren Nedir?

Merkeziyetsizlik ve ağ etkilerine ek olarak Bitcoin, değerine katkıda bulunan birkaç başka özellik de sunmaktadır.

21 milyon BTC’lik sınırlı arzı, merkezi bir otorite tarafından isteğe bağlı bir şekilde basılarak değersizleştirilen alıştığımız enflasyonist itibari para birimlerinin tam tersine, geleneksel emtialardan daha büyük bir kıtlık seviyesi sağlar. Geçmişte madeni paralara uygulanan kırpma veya kalitenin seyreltilmesi yöntemlerinin aksine, her birim eşit derecede değerli ve birbirleriyle değiştirilebilir olduğundan, arz da muadildir.

Bitcoin de altın gibi zamanla kullanılacak kadar dayanıklıdır. Altından farklı olarak Bitcoin, BTC başına 100 milyon parçaya bölünebilir ve taşınabilirlik özelliği sayesinde uzay ve zaman içinde verimli bir şekilde aktarılabilir.

Son olarak Bitcoin, değerli olduğuna dair giderek artan bir kabul görmenin keyfini çıkarmaktadır, böylelikle dünya çapında binlerce işletme tarafından bir değer deposu ve değişim aracı olarak iş görür. Bu değer, daha fazla benimsenmeyle daha da artar.


Dolaşımda Kaç Bitcoin (BTC) Koini Vardır?

Toplam bitcoin arzı, yazılımı tarafından maksimum 21 milyon BTC ile sınırlanmıştır. Önceleri Bitcoin’e madencilik yapılamıyordu, bu nedenle halka sunulmadan önce hiçbir Bitcoin üretilmedi veya dağıtılmadı.

Yeni bitcoinler, madencilik adı verilen bir süreç yoluyla ağa yavaşça salınır. Bu süreçte Bitcoin ağında yer alan özel madencilik düğümleri, bekleyen işlemleri blok zincirine başarıyla ekleyerek bloklar halinde işlemek amacıyla bilgi işlem güçlerini sağladıkları için Bitcoin’le ödüllendirilir.

Bitcoin’in ilk piyasaya sürüldüğünde, bu madencilik ödülü blok başına 50 Bitcoin’di, ancak bu zamanla azaldı ve 21 milyon BTC’nin tamamının çıkarılması 2140 yılına kadar sürecektir. Ödül zamanla azaldıkça dağıtım önden yüklenir, yani mevcut dolaşım arzının yaklaşık 19,6 milyon Bitcoin’dir.


Bitcoin Yarılanması

Bitcoin yarılanması veya halving, madenci bloğu ödüllerinin zamanla azaltıldığı süreçtir. Çıkarılan her 210.000 blokta veya yaklaşık dört yılda bir, ödül yarıya indirilir; yani ağa her gün eklenen günlük Bitcoin arzı yarı yarıya azalır. Bitcoin tarihindeki son Bitcoin yarılanması 11 Mayıs 2020’de oldu ve blok ödülü blok başına 12,5 Bitcoin’den 6,25’e düşürüldü. Bir sonraki yarılanma Mart 2024 için planlanmaktadıer. Bu sabit para politikası ve öngörülebilir enflasyon takvimi, dünyadaki merkez bankalarının ve müdahaleci yöntemlerinin tam tersidir.

2140 için öngörülen 32. yarılanma tamamlandığında, ödül 0.00000001 BTC’den sıfıra inecektir. Artık yeni bitcoin oluşturulmayacak ve toplam 21 milyon BTC arzına ulaşılmış olacaktır. Bu noktada Bitcoin madencileri, bilgi işlem güçlerini karşılamak için yalnızca ağ işlem ücretlerine bağlı kalacaklardır.

Bir Bitcoin yarılanma olayından sonra çıkarılan yeni BTC miktarı azaldıkça, tarihsel olarak fiyatta bir artış bulunmaktafır (arz ve talebin mekaniği göz önüne alındığında şaşırtıcı değil). Piyasada birçok arz dinamiği varken ve yeni BTC arzındaki azalma daha küçük olduğu için gelecekteki yarılanmaların etkisi hafifletilebilirken, şu ana kadar üç ana Bitcoin piyasa döngüsünün itici gücü olmuş gibi görünmektedir.


Diğer Teknik Veriler

Bitcoin ağındaki tam düğümler (full nodes) Bitcoin Core yazılımını çalıştırır, kuralları uygular ve gelecekteki yükseltmelere karar verirler. Bu bilgisayar düğümleri, geçmiş işlemlerin ve adres bakiyelerinin kalıcı bir kopyasını tutar, tüm Bitcoin işlemlerini ve bloklarını tam olarak doğrular ve bu verileri diğer tam düğümlere iletir ki bekleyen işlemler ağa hızla yayılır.

Nispeten temel bir bilgisayar ekipmanı kullanan herkes, ücretsiz Bitcoin Core yazılımını indirerek tam bir düğüm olarak çalışabilir. Düğümler 7/24 çalışmak zorundadır. Bu nedenle, güvenlik amacıyla ve ana bilgisayarınız için gerekli işlem gücünü ve belleği kullanmaktan kaçınmak için düğümler, tercihen yüksek kaliteli grafik kartlarını kontrol eden bir Raspberry Pi gibi özel donanım kullanılarak veya bir bulut bilişim hizmeti kullanılarak oluşturulur. Bu düğümlerin küresel yayılımı, ağın tamamıyla merkeziyetsiz yapısını mümkün kılar, çünkü her katılımcı işlem kaydının birebir kopyasını tutup dağıtır ve en az 10.000 düğümlü güçlü bir ağda kötü niyetli davranışların önüne geçer.

Hafif düğümler (light nodes), tam düğümlere bağlanarak ağı merkeziyetsiz kılmaya daha fazla yardımcı olur. Bitcoin blok zincirinin tam bir kopyasını saklamak yerine yalnızca en son bölümünü saklarlar. Bağımsız düğümlerin sayısı zaman içinde artsa da birçok kullanıcı, borsalar ve cüzdan sağlayıcıları gibi diğer taraflar tarafından yönetilen düğümlere güvenmeyi seçecektir.


Bitcoin Ağı Nasıl Güvenli Tutulur?

Bitcoin ağı, işlemleri çatışmalara karşı güvence altına almak ve sisteme yeni Bitcoin’leri tanıtmak için hesaplama gücü harcama süreci olan madencilik yoluyla güvence altına alınmıştır. Bitcoin madenciliği, SHA-256 hash algoritmasına dayalı bir İş Kanıtı fikir birliği mekanizması kullanır.

Madenciler, özel madencilik düğümleri kullanır. Blok ödülleri ve işlem ücretleriyle ağı güvence altına almak, doğrulanmış işlem blokları üretmek ve bunları Bitcoin blok zincirine eklemek için gereken hesaplama gücünü sağlamak için teşvik edilirler.

Madenciler, zorluk derecesi değişken olan ve Bitcoin yazılımı tarafından otomatik olarak belirlenen karmaşık hesaplamaları çözerek bloklar üretmek için rekabet ederken bilgi işlem güçlerini kullanırlar. O sırada ağda dağıtılan genel bilgi işlem gücüne bağlı olarak her 2016 blokta (yaklaşık iki hafta) artan veya azalan hesaplamaların karmaşıklığıyla zorluk ayarlaması yapılır.

En son hesaplama bir madenci tarafından çözüldüğünde, bir sonraki bloğu üretmek için ağ piyangosunu kazanmak gerekir. Sonuç, kanıt olarak yayımlanır ve Bitcoin blok zinciri için yeni bir bloğa ekledikleri son geçerli bekleyen işlemler de dahil edilir. Bu, hem çözümün (iş kanıtı) hem de bloğa dahil olan işlemlerin geçerli olduğunu doğrulamak için ağdaki düğümlere yayımlanır. Çözmesi zor olsa da, herhangi bir düğümün çözümün geçerli olduğunu kanıtlaması kolaydır.

Bir blok çözüldüğünde, dahil edilen işlemler ağda bir onaya sahip olarak cüzdan yazılımında görülebilir ve bloğu keşfedenlere görünüdür. Onu izleyen her blok, başka bir onay ekler. Altı oanydan sonra, işlemlerin geri çevrilemez şekilde onaylandığı anlaşılır. Fikir ayrılığı durumunda Bitcoin ağındaki düğümler, en büyük iş kanıtı çabası ile en uzun zinciri gerçek ve geçerli olarak kabul eder.


Bitcoin Nasıl Kullanılır?

Bitcoin, farklı kişiler için farklı kullanım durumları sunmaktadır. Merkezi otoritelerin ve aracıların müdahalesinden uzak, alternatif ve merkezi olmayan bir ödeme yöntemi sağlar ve kendi paranız üzerindeki kontrolü size verir.

Kriptoya Yatırım Yapmanın Akıllı Yolu

Kripto portföyü oluşturun

BTC, spekülasyon ve yatırım için kullanılabilir ve son on yılda diğer tüm varlık sınıflarından daha iyi performans göstererek, nadir asimetrik risk oluşturur. Bitcoin ayrıca tasarrufları, itibari para birimlerinin değer kaybetmesinden ve satın alma gücü kaybından korumak için uzun vadeli bir değer deposu sağlayabilir. 

Bitcoin, pahalı ve yavaş uluslararası transferlere veya fahiş döviz ücretlerine bir alternatif sunabilir. Ayrıca, akıllı telefonlara erişimi olup bir banka hesabına erişimi olmayan yüz milyonlarca insan için alternatif bir finansal sistem sağlayabilir.

Bitcoin madenciliğiyle birlikte yeni bir endüstri ve gelir yaratma veya destekleme fırsatı sunar ve satıcıların müşterilerinden doğrudan elektronik ödeme almasına, geri ödeme tehdidini ortadan kaldırmasına ve ödeme sağlayıcı ücretlerinden kaçınmasına tüm dünyada olanak tanır.


Bitcoin Cüzdanı Nasıl Seçilir?

Seçeceğiniz Bitcoin cüzdan türü büyük olasılıkla ne için kullanmak istediğinize ve ne kadar depolama yapacağınıza bağlı olacaktır.

Ledger ve Trezor gibi donanım cüzdanları (diğer adıyla soğuk cüzdanlar), çevrimdışı depolama ve yedekleme ile en güvenli seçeneği sağlar. Donanım cüzdanları kullanması biraz daha zor ve daha pahalı bir seçenektir. Bu nedenle, daha deneyimli kullanıcılar için daha büyük miktarlarda Bitcoin depolamak için daha uygun olabilirler.

Kullanışlı olsalar da, yazılım cüzdanları donanım cüzdanlarından daha az güvenli olarak görülür ve küçük miktarlarda Bitcoin depolama veya daha acemi kullanıcılar için daha uygun olabilir.

Çevrimiçi/web cüzdanları ve borsaları, bir web tarayıcısı olan herhangi bir cihazda kullanılabilme özelliğine sahip olan başka bir ücretsiz ve kullanımı kolay seçenektir. Sıcak cüzdanlar olarak kabul edilirler ve donanım veya yazılım alternatiflerinden daha az güvenli olabilirler. Bitcoin’inizi yönetmek konusunda platforma güvendiğiniz için, güvenlik ve gözetim konusunda oturmuş bir geçmişe sahip, saygın bir hizmet sağlayıcısı seçmelisiniz. Bu nedenle, küçük miktarları depolamak ve sık alım satım yapan deneyimli tüccarlar için uygundur.

Kağıt cüzdanlar da tamamen çevrimdışı oldukları için bir zamanlar oldukça popülerdi. Kullanımı zordur, zarar görmesi veya yok etmesi kolaydır ve niş durumlardaki ileri düzey kullanıcılar dışında tavsiye edilmez.


Bitcoin Madenciliği

Bitcoin madenciliği, protokolde daha fazla Bitcoin bulunmasına rağmen henüz piyasaya sürülmemiş olması nedeniyle altın madenciliğine benzer. Ne yazık ki, Bitcoin’lerin kişisel bir bilgisayarda çıkarılabildiği zaman çoktan geçti; madenciler artık rekabetçi ve kâr etmek için gereken hesaplama gücü seviyesini sağlamak için ASIC’ler (uygulamaya özgü entegre devreler) ve madencilik yazılımı adı verilen belirli bilgisayar birimlerine ihtiyaç duymaya başladı.

 Son derece büyük değilse, madenciler bir bloğu çözme olasılığını artırmak için Slush Pool gibi madencilik havuzlarında hash oranlarını (işleme performansını) birleştirerek, ödülleri katılımcılar arasında sağladıkları hesaplama gücüyle orantılı olarak paylaşırlar.

Sonuç olarak Bitcoin madenciliği, büyük madencilik işlerini yürütmek için gereken enerji kaynakları, alan, havalandırma ve sermaye nedeniyle endüstriyel bir ortamın dışındaki bireysel madenciler için zor (imkansız olmasa da) bir hale geldi. Bazı madencilik şirketleri, kârlarından elde edilecek bir pay karşılığında madencilik yatırımı fırsatı sağlayarak faaliyetlerine erişim sunmaktadır. Bitcoin döngülerinin döngüsel doğası göz önüne alındığında, bunlar yalnızca uzun vadeli yatırımcılar için uygundur.


Bitcoin ATM’leri

Bitcoin ATM’leri kullanıcıların nakit veya banka kartlarını kullanarak Bitcoin alıp satması için kullanışlı ve tanıdık bir itibari para kiosk’u sunar ve bunları barındıran satıcılar için ek bir hizmet teklifi sağlama olanağı verir. Bazı makineler tek yönlüdür ve yalnızca satın alma olanağı sunar. Diğerleri çift yönlü olarak çalışarak Bitcoin’in satılmasını da sağlar.

ATM sağlayıcısına bağlı olarak, müşteriler mevcut cüzdanlarını kullanabilir veya ATM’yi kullanarak bir cüzdan oluşturabilirler. Bitcoin alırken de satarken de, herhangi bir sorun olması durumuna karşılık makineden makbuz aldığınızdan emin olun.

Dünya çapında yaklaşık 14.000 ATM ile çevrimiçi muadillerine kıyasla ücretler açısından pahalı bir seçenek olsalar da; sayma, rekabet ve daha fazla benimsenmeyle ücretleri zamanla düşürecektir. Kişisel bir bilgisayara veya mobil cihaza düzenli erişimi olmayanlar için de önemli bir hizmet sağlarlar.


Sonuç

Bitcoin, parasal ve teknolojik bir devrime öncülük ederek, herkesin kendi parasının kontrolünü ele geçirmesine, merkezi kurumların potansiyel olarak hileli sistemlerini ve pahalı aracıları devre dışı bırakmasını sağlamaktadır.

Comments


bottom of page