top of page

Son Haberler

Kripto Paralar

Haftalık Analizler

Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.

Celestia (TIA) Nedir?

Celestia (TIA), Web3 uygulamalarını destekleyen, ölçeklendiren ve onlara daha yüksek güvenlik sağlayan bir Katman-1 blokzincir ağıdır.

Celestia TIA coin

Celestia, günümüz blokzincirlerinin temel ölçeklendirme zorluklarını çözmek üzere modüler blokzincir (modular blockchain) denilen yeni bir blokzinciri mimarisi sunar.

İlk modüler blokzincir olarak kabul edilen Celestia, bu mimariyle beraber herkesin kolayca kendi blokzincirini oluşturmasının önünü açar. Aynı zamanda blokzincir ölçeklenebilirliği sorununa da köklü bir çözüm getirmeyi vadeder.


Celestia (TIA) Projesi

Celestia (TIA), ilk modüler blokzincir ağıdır. Celestia sayesinde herkes kendi blokzincirini, yeni bir konsensüs ağı başlatmak zorunda kalmadan kolayca oluşturabilir. Modüler blokzincir mimarisi sayesinde de Celestia ekosistemindeki tüm blokzincirler aynı anda ölçeklenebilir, birbirinden bağımsız ve daima güvenlidir.

Celestia ekossiteminde, işlem ücretlerinin ödenmesinde TIA coin kullanılır. TIA coin sahipleri Celestia ekosisteminin yönetişim kararlarında da oy kullanabilir.


Modüler Blokzincir Nedir? Modüler Blokzincir Nasıl Çalışır?

Modüler blokzincirler, Celestia tarafından “blokzincir mimarisinde yeni bir paradigma” olarak tanımlanır. Bu mimari, her şeyi yapan tek bir blokzincir (monolitik blokzincir) yerine belirli görevleri yerine getirmekte uzamanlaşmış ve optimize edilmiş zincirler ortaya koyar. Bunlara “modüler blokzincir” denir.

Modüler blokzincirler bir araya gelerek modüler yığınlar (modular stack) oluşturur. Modüler yığınlar, monolitik blokzincirlerin gerçekleştirdiği tüm işlemleri gerçekleştirebilir. Bu açıdan, modüler blokzincirler Lego parçaları gibi düşünülebilir. Nasıl ki Lego parçalarından farklı yapılar oluşturabilirsiniz; modüler blokzincirleri bir araya getirerek de modüler yığınlar inşa edebilirsiniz.

Bu yapı, daha ölçeklenebilir ve kolay geliştirilebilir bir blokzincir mimarisi ortaya çıkarır.


Celestia Projesinin Kurucuları Kimler?

Celestia (TIA), Mustafa El Bassam’ın CEO’su olduğu Celestia Labs tarafından kurulmuştur. University College London’dan Bilgisayar Bilimi Doktorası bulunan El Bassam, Lulzsec ve 2019’da Meta’nın satın aldığı Chainspace’in de kurucu ortağıdır. El Bassam, 2016'da Forbes tarafından 30 yaşın altındaki en iyi 30 teknoloji girişimcisi arasında listelenmiştir.


TIA Coin İstatistikleri

Celestia yerel token’ı TIA coin toplam arzı 1 milyar coin’dir. Celestia yerel token’ı TIA coin toplam arzı 1 milyar coin’dir. Ancak dolaşımdaki TIA coin arzı, piyasaya yeni çıktığından henüz net olarak tespit edilememiştir.


Celestia Projesini Özel Kılan Nedir?

Celestia, merkeziyetsiz finans (DeFi) ve akıllı kontrat platformları için ölçeklenebilir bir ekosistem oluşturmayı amaçlamaktadır. Bunu gerçekleştirebilmek için modüler blokzincir mimarisini kullanır. Celestia, modüler blokzincir mimarisini kullanan ilk blokzincir ağı olarak diğerlerinden ayrılır.

Modüler blokzincir mimarisi, ölçeklenebilirliği geliştirir. Bu yapı, blokzincir işlemlerinin şeffaf şekilde takip edilebilmesini de kolaylaştırır. Monolitik bir blokzincirin kullanıcıları genellikle işlem defterini kontrol etmek için tüm verileri indirir. Bloklar büyüdükçe, normal kullanıcıların tüm verileri indirmesi pratik olmaktan çıkar ve zincirin doğrulanması güçleşir. Modüler zincirler ise bu sorunu, “veri kullanılabilirliği örneklemesi” adı verilen bir teknolojiyi kullanarak çözer ve kullanıcıların çok büyük boyutlu blokları da kolayca doğrulayabilmesini sağlar.


Celestia Blokzinciri Nasıl Çalışmaktadır?

Celestia blokzincirinin çalışmasında rol oynayan iki ana unsur vardır: Modüler blokzincir mimarisi ve roll’uplar. Bu iki unsurun birlikte çalışmasıyla Celestia, benzersiz bir blokzincir deneyimi sunar.

Modüler blokzincir mimarisi, tek bir blokzincirin yüklendiği görevleri birden fazla zincire dağıtır. Modüler zincirlerin bir araya gelmesiyle, bir blokzincirin tüm görevlerini yerine getirebilen modüler yığın oluşur. Her bir görev, bir vücudun uzuvları gibi çalışan başka bir zincir tarafından yürütüldüğü için ölçeklenebilirlik sorunları ortadan kalkar. Böylece daha optimize çalışan bir blokzincir yapısı ortaya çıkar.

Roll-up’lar ise birçok ağda kullanılan bir Katman-2 ölçeklenebilirlik çözümüdür. Bunlar, merkeziyetsiz uygulamalar için güvenlikten veya merkeziyetsizlikten ödün vermeden çalışabilecekleri bir platform sağlamayı amaçlar. Rollup’lar kendi işlemlerini gerçekleştirirken konsensüs mekanizması ve veri kullanılabilirliği için Katman-1 blokzincirlerini kullanır. Celestia ise roll-up’lar için mükemmel bir tamamlayıcı blokzincir ağıdır çünkü onlara işlem verilerini düşük maliyetle yayımlayabilecekleri, ölçeklenebilir bir zincir sunar.

Celestia ağında yapılan tüm işlemler için TIA coin kullanılır. TIA, Celestia blokzincirinin yerel fayda ve yönetişim coin’idir.


TIA Coin Yorum

Blokzincir teknolojisi, yalnızca kripto para alanında değil, sağlıktan nakliyeye birçok farklı alanda kullanılıyor. Ancak ne amaçla kullanılırsa kullanılsın, kullanışlı bir blokzincirin merkeziyetsizlikten ve güvenlikten ödün vermeden ölçeklenebilirliği sağlaması gerekiyor.

Celestia, modüler zincir mimarisiyle yüksek merkeziyetsizlik, güvenlik ve ölçeklenebilirlik vadediyor. Bu açıdan Celestia geleceği parlak bir blokzincir, TIA coin ise şimdiden önemli bir DeFi coin sayılabilir.


Celestia (TIA) Hakkında Sık Sorulan Sorular

TIA Coin Nedir?

TIA coin, ölçeklenebilir bir blokzincir ağı olan Celestia blokzincirinin yerel kripto para birimidir.

TIA Coin Hangi Ağlarda Çalışır?

TIA coin, Celestia blokzincir ağında çalışır.

TIA Coin Nerelerde Kullanılır?

TIA coin, Celestia ekosisteminde işlem ücretlerini ödemekte ve ağ yönetişiminde kullanılır.

TIA Coin Madenciliği Yapılıyor mu?

Proof-of-Stake (PoS) konsensüs mekanizmasını kullanan Celestia blokzincirinin yerel kripto para birimi TIA coin, madenciliği yapılan bir kripto para değildir.

TIA Coin Toplam Arzı Ne Kadar?

TIA coin toplam arzı 1 milyar coin’dir.

TIA Coin Neden Benzersizdir?

Celestia (TIA), ilk modüler blokzincir olarak yenilikçi bir ölçeklenebilirlik çözümü sunar.

TIA Coin Token mı Yoksa Coin mi?

TIA, kendi blokzinciri (Celestia) üzerinde çalıştığından coin’dir.

bottom of page