top of page

Son Haberler

Kripto Paralar

Haftalık Analizler

Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.

Decentraland (MANA) Nedir?

Decentraland (MANA), Ethereum blockchain tarafından desteklenen bir sanal gerçeklik platformudur. Kullanıcılara içerik ve uygulamalar oluşturma, deneyimleme ve bu içerikleri paraya çevirme imkanı sunar.

Decentraland MANA coin

Decentraland (MANA), Ethereum blockchain tarafından desteklenen bir sanal gerçeklik platformudur. Kullanıcılara içerik ve uygulamalar oluşturma, deneyimleme ve bu içerikleri paraya çevirme imkanı sunar.

Bu sanal dünyada, kullanıcılar daha sonra gezinebilecekleri, üzerine bina inşa edebilecekleri ve paraya çevirebilecekleri araziler satın alırlar.


Decentraland (MANA), 2017'de gerçekleştirilen 24 milyon dolarlık bir başlangıç coin teklifi (ICO) ile başlatıldı. Sanal dünya, 2019'da kapalı beta sürümünü başlattı ve Şubat 2020'de halka açıldı. O zamandan beri, kullanıcılar LAND adlı arazilerinde etkileşimli oyunlar, geniş 3D sahneler ve çeşitli diğer etkileşimli deneyimler oluşturdular.


Decentraland (MANA), MANA ve LAND olmak üzere iki token kullanır. MANA, ERC-20 bir token olup, non-fungible ERC-721 LAND token'larını elde etmek için yakılmalıdır.


MANA token'ları aynı zamanda Decentraland marketplace'te çeşitli avatarlar, giyilebilirler, isimler ve daha fazlası için ödeme yapmak için de kullanılabilir.


Decentraland (MANA), Ethereum blockchain üzerinde çalışan merkezi olmayan bir sanal dünya platformudur. Kullanıcılar içerik oluşturabilir, deneyimleyebilir ve paraya çevirebilirler. Kısacası, kullanıcılar Decentraland platformunda MANA token'larıyla sanal araziler satın alırlar. Oyun içindeki ilerleme tamamen oyunculara, çabalarına ve hayal güçlerine bağlıdır.


Decentraland'ın (MANA) dijital platformu tamamen kullanıcılarına aittir. Decentraland metaverse'i içinde, katılımcılar sanal dünyayı keşfedebilir, paraya çevrilebilecek araziler satın alabilir, sanat eserleri oluşturabilir, non-fungible token'ları (NFT'ler) sahiplenebilir ve Decentraland DAO platformunun merkezi olmayan örgütlenmesine katılabilirler. DAO sayesinde, topluluk proje gelişim vektörünü etkiler.


Ayrıca, kullanıcılar etkileşimli uygulamalara, dünya içi ödemelere ve kişiden kişiye iletişime erişim sağlar. 3D dünya, birçok katılımcıyla rezonansa girer, çünkü Decentraland hem oyuncular için eğlence hem de yatırımcılar için iş uygulamalarına sahiptir.

MANA ve LAND adlı iki token, Decentraland içindeki işlemleri yönetir. Aynı zamanda kullanıcılara platformla etkileşim imkanı tanırlar.


MANA, Decentraland'ın resmi para birimidir. ERC-20 standart bir token olup, Decentraland platformunu güçlendirir. MANA ile kullanıcılar LAND satın alabilir ve aynı zamanda oyun içi öğeleri ve hizmetleri ödeyebilirler.


MANA, sahiplerine Decentraland DAO'da oy kullanma hakkı tanır. MANA, bir kripto para borsasında satın alınabilir veya Decentraland Marketplace üzerinde koleksiyonları satarak elde edilebilir. Token sahibi, bunları wMANA (wrapped MANA) olarak dönüştürür ve ardından bunları DAO'ya taahhüt eder. Bir wMANA, bir oy hakkına eşittir. MANA, fiat para ve diğer dijital varlıklarla değiştirilebilir.


LAND ise Ethereum (ETH) tabanlı bir non-fungible token (NFT)'dir. Arsa parsellerinin sahipliğini takip etmek için kullanılır. MANA gibi, LAND de protokolün bir parçasıdır ve oy kullanma hakları sağlar, ancak LAND'ın DAO'ya sabitlenmesine gerek yoktur. Bir LAND, iki bin oy hakkına eşittir.


Oyuncular arsalarıyla ne yapacaklarına kendileri karar verir. Sahipler, token'ları kripto cüzdanlarında saklar ve Decentraland Marketplace üzerinde MANA token'ları ile ihtiyaçlarını satın alırlar. Ayrıca, katılımcılar marketplace'te LAND token'larını (MANA cinsinden fiyatlandırılmış) yönetebilir veya takas edebilirler. Sahipler, marketplace üzerinden oyun içi öğeleri işlemek veya transfer etmek için marketplace'i kullanır. Tüm işlemler Ethereum blockchain üzerinden düzenlenir, denetlenir ve kaydedilir.


Decentraland, çevrimiçi bir oyun alanını ve blockchain teknolojisini birleştirir. Kuralların tam kontrolü oyunculara verilir ve token sahipleri oyun içi ve organizasyon politikaları üzerinde oy kullanır. Orijinal amaç, merkezi olmayan bir sanal gerçeklik oluşturmaktı, ancak pratikte Decentraland, büyük bir NFT pazarına dönüşmüştür.


Decentraland'ın (MANA) özel bir rolü, koleksiyonlar, sanal ekipman ve gerçek mülkiyeti (LAND gibi) içeren NFT'lere atanmıştır. Ancak evrenine katılmak ve NFT'leri ele geçirmek isteyen yeni oyuncular için giriş engeli yüksektir.


Decentraland protokolü, Ethereum akıllı kontratlarını kullanarak üç seviyede inşa edilmiştir. İlk seviyede, LAND'ın sahipliği takip edilir ve yönetilir. Arazi içerik katmanı, Decentraland sanal dünyasının içeriğini gösterir. Son olarak, gerçek zamanlı katman üzerinde katılımcılar birbirleriyle etkileşimde bulunurlar.


Platform, 2015 yılında iki blockchain uzmanı, Ari Meilich ve Esteban Ordano tarafından kuruldu. Resmi olarak bir yıl sonra başlatıldı ve 2020 Şubat ayında tam teşekküllü bir 3D dünyaya dönüşene kadar zamanla bir 2D deneme olarak gelişti.


Özetle, Decentraland, sahiplerin arazilere sahip olduğu ve sınırsızca içerik oluşturabildiği merkezi olmayan bir oyun ve 3D sanal gerçeklik platformudur. Decentraland DAO yazılımı çekirdekte yer alır ve yönetim topluluğun elindedir. Oyuncular, yerel token MANA ile ekosistemi yönetme, açık artırma sistemi ve oyun içi politika gibi önerilere katılırlar.

Decentraland'ın (MANA) Kurucuları Kimdir? Decentraland, Ariel Meilich ve Esteban Ordano tarafından birlikte kuruldu. Her ikisi de projedeki önemli pozisyonlardan ayrılmış olsalar da, hala Decentraland ile danışman olarak çalışmaktadırlar.

Ariel Meilich, 2017 ile 2020 arasında Decentraland'ın proje lideri olarak görev yapmış ve çevrimiçi çeviri ajansı ve bir CRM platformu da dahil olmak üzere birkaç başka start-up'ı kurmuş olan bir seri girişimcidir. Aynı zamanda, önde gelen bir Silikon Vadisi risk sermaye fonu olan Charles River Ventures'ta analist olarak da çalışmıştır.


Öte yandan, Esteban Ordano, Decentraland'ın eski teknik lideridir ve kripto para alanında BitPay, Inc.'de yazılım mühendisi olarak çalışmış, Matic Network'e danışmanlık yapmış ve kendi akıllı kontrat geliştirme firması olan Smart Contract Solutions'ı kısa bir süre işletmiştir. Esteban aynı zamanda, köklü bir blockchain teknolojisi altyapı şirketi olan Zeppelin Solutions'ı kurma konusundaki başarılarıyla da tanınır.

Her ne kadar Ariel ve Esteban artık projeyi yönetmiyor olsalar da, Decentraland'ın gelişimi devam etmektedir ve çabalar, yakın zamanda kurulan Decentraland Foundation tarafından yönlendirilmektedir.


Decentraland'ı Benzersiz Kılan Nedir?

Decentraland, içerik oluşturucular, işletmeler ve yeni bir sanatsal ortam, iş fırsatı veya eğlence kaynağı arayan bireyler için inşa edilmiştir.

Toplamda, Decentraland oyun dünyası - "Metaverse" olarak adlandırılır - 90.601 adet LAND adlı parçaya bölünmüştür. Her biri ERC-721 non-fungible token (NFT) ile temsil edilen bu LAND parçaları, Metaverse'deki belirli bir koordinatta bulunabilir ve tam olarak 16m x 16m (256 metrekare) boyutundadır.

LAND sahipleri arsalarını istedikleri gibi geliştirebilirler, ancak Metaverse'in büyük bir kısmı genel olarak birkaç bölgeye ayrılmıştır ve her biri farklı bir boyuta ve tema taşır. Bu bölgeler, MANA token'ları için bireysel crowdsales'ler aracılığıyla oluşturulmuştur ve bu bölgelerdeki LAND parçaları ticarete konu edilemez.

2021 Ocak itibariyle, cyberpunk temalı Aetheria, toplamda 8.008 LAND içeren en büyük bölgedir.

Decentraland, aynı zamanda kararlar için merkezi olmayan bir örgütlenme yapısı olan DAO'yu kullanma eğiliminde olan büyüyen projelerden biridir. Bu nedenle, MANA token sahipleri, Decentraland dünyasının nasıl davranacağını, gelecekteki LAND açık artırmalarının ayrıntılarını ve Metaverse ile ilgili izin verilen içerik türlerini önerme ve oy kullanma yetkisine sahiptir.

Yaratıcı bir çıkış noktasının ötesinde, birçok Decentraland kullanıcısı şu anda arazilerini kiralama, reklam yapma ve ücretli deneyimlerle gelir elde etme gibi yollarla arazilerini paraya çeviriyor. Benzer şekilde, diğer kullanıcılar MANA token'ları karşılığında Decentraland marketplace'te öğeler oluşturup satıyorlar.


Decentraland (MANA) Coin'lerinin Dolaşımdaki Miktarı Ne Kadardır?

Orijinal toplam arz, 2.8 milyar MANA olarak belirlenmişti, ancak 600 milyon MANA'dan fazlası LAND açık artırmaları sonucunda yakıldığı için bu miktar azaltıldı.

Ayrıca, dolaşımdaki MANA arzını daha da azaltmak için çeşitli yakma mekanizmaları bulunmaktadır, bunlardan biri de Decentraland Marketplace işlemlerinde %2.5 MANA yakmaktır.

MANA'nın orijinal tasarımına göre, ilk yıl %8 oranında şişirilmeyi planlıyordu ve zamanla enflasyon oranını azaltarak düşürülecekti. Ancak şu anda enflasyon devre dışı bırakılmış durumda. Decentraland terimler sözlüğüne göre, bu enflasyonun başlatılması için "gerektiği zaman" gibi bir plan bulunmamaktadır.

Toplamda, MANA arzının %40'ı 2017'deki ilk coin teklifi (ICO) sırasında satılmıştır. Ayrıca, %20'si topluluğu teşvik etmek için ayrılmış, %20'si geliştirme ekibi ve diğer erken katkıda bulunanlar için ayrılmıştır ve geriye kalan %20'si Decentraland tarafından tutulmuştur. Proje lideri token'ları artık teslim edilmemektedir.


Decentraland Ağı Nasıl Güvence Altına Alınmıştır?

MANA, bir ERC-20 token'ıdır. Bu, Ethereum blockchain'e dayandığı anlamına gelir.

Ethereum, Ethereum blockchain'i ve dolayısıyla MANA token'larına karşı saldırılara karşı koruma sağlamak için binlerce düğümle birlikte çalışan büyük bir merkezi olmayan madenci ağı tarafından güvence altına alınmıştır.

Mevcut kullanımda en çok test edilmiş blockchain'lerden biri olarak, Ethereum, kendi özel blockchain'ine sahip olmayan kripto token'ları için popüler bir ağdır.


Decentraland (MANA) Nereden Alınır?

MANA token'ı şu anda mükemmel likiditeye sahiptir ve yaklaşık 100 farklı borsada satın alınabilir, ticaret yapılabilir veya satılabilir. Binance, OKEx ve Coinbase Pro, MANA token'ları için en likit borsalardan bazılarıdır.

bottom of page