top of page

Son Haberler

Kripto Paralar

Haftalık Analizler

Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.

Dogecoin (DOGE) Nedir?

Dogecoin’in kökleri bir meme coin olmasına rağmen, sınırsız arzı ve düşük fiyatı nedeniyle kısa sürede sosyal medya platformlarında çevrimiçi bahşiş vermeyi kolaylaştıran bir internet para birimi haline geldi. Ayrıca diğer birçok kripto para birimine benzer şekilde işlev görür ve kabul edildiği her yerde bir ödeme aracı olarak kullanılabilir.

Dogecoin’in kökleri bir meme coin olmasına rağmen, sınırsız arzı ve düşük fiyatı nedeniyle kısa sürede sosyal medya platformlarında çevrimiçi bahşiş vermeyi kolaylaştıran bir internet para birimi haline geldi.


 


Dogecoin (DOGE), benzersiz geçmişi ve kullanıcılar arasındaki muazzam popülerliği ile son yıllarda dijital para dünyasında güçlü bir güç haline geldi. Peki bir meme’e dayanan bir coin nasıl oldu da piyasadaki en değerli coinlerden biri haline geldi? Bu makale, Dogecoin’in mütevazı başlangıcından 2021’deki yükselişine kadar olan geçmişinin yanı sıra teknik özelliklerini ve potansiyel alıcıların bilmesi gerekenleri kapsamaktadır.


Önemli Çıkarımlar:

  • Dogecoin, 2013 yılında bir şaka olarak yaratılan ve o zamandan beri popüler bir kripto para birimi haline gelen açık kaynaklı bir projedir.

  • Diğer Proof of Work (PoW) kripto para birimlerine benzer şekilde çalışır ve ödeme için kullanılır.

  • Dogecoin’in fiyatı, sosyal medya platformlarında artan ünlü onayları ve heyecanının ardından 2021’de önemli ölçüde yükseldi.

  • Aşırı oynaklığına rağmen Dogecoin, kripto para alanında önemli bir oyuncu olmaya devam ediyor.


Dogecoin’in Mütevazı Başlangıçları

Dogecoin’in ilham kaynağı Kasım 2013’te, o zamanlar Adobe’de pazarlamacı olan Jackson Palmer‘ın neredeyse hiçbir ayırt edici özelliği olmayan altcoinlerin her yerde ortaya çıktığını fark etmesiyle ortaya çıktı. Altcoinlerin bolluğuna şaka yollu bir yorum olarak tweet attı: ‘Dogecoin’e yatırım yapıyorum. Bir sonraki büyük şeyin bu olduğuna eminim,’ diyerek bir Shiba Inu’nun viral meme’ine gönderme yaptı. Tweet’i çok ilgi gördü ve bir gece, şakayı devam ettirmenin bir yolu olarak dogecoin.com’u satın aldı ve internetteki ünlü köpeğin bir resmini bir madeni paranın üzerine photoshopladı.

IBM’de bir yazılım geliştiricisi olan Billy Markus, web sitesini gördü ve kendi kripto para birimini oluşturmak için yaptığı deneylere dayanarak Dogecoin’i gerçeğe dönüştürme fikriyle Palmer’a ulaştı. İleri geri birkaç e-postadan sonra Dogecoin’i başlattılar ve gerisi tarih oldu.


Dogecoin Nedir?

Dogecoin’in kökleri bir meme coin olmasına rağmen, sınırsız arzı ve düşük fiyatı nedeniyle kısa sürede sosyal medya platformlarında çevrimiçi bahşiş vermeyi kolaylaştıran bir internet para birimi haline geldi. Ayrıca diğer birçok kripto para birimine benzer şekilde işlev görür ve kabul edildiği her yerde bir ödeme aracı olarak kullanılabilir.

Teknik açıdan bakıldığında Dogecoin, Bitcoin (BTC) gibi Proof of Work (PoW) konsensüs mekanizmasıyla çalışan ilk altcoinlerden bazılarına çok benzemektedir. Kendisi de Litecoin’in (LTC) bir çatalı olan ve artık feshedilmiş Luckycoin’den çatallandığı için, iki coin birçok benzerliği paylaşmaktadır.

Dogecoin’in arkasındaki teknoloji Litecoin ve Bitcoin’e benzese de, Dogecoin’in LTC ve BTC’den farklı olarak sonsuz bir arza sahip olduğuna dikkat etmek önemlidir. Bu, diğer her şey eşit olduğunda, Dogecoin’in benimsenmesi ve faydası bu enflasyon oranını aşmadığı sürece fiyatının düşmeye devam edeceği anlamına gelir.

Dogecoin’in yaratılması ve başarısı, Shiba Inu (SHIB) ve Floki (FLOKI) gibi diğer meme coinlerinin önünü açtı. Onlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu Üniversite makalesine göz atın.

Dogecoin’in kökleri bir meme coin olmasına rağmen, sınırsız arzı ve düşük fiyatı nedeniyle kısa sürede sosyal medya platformlarında çevrimiçi bahşiş vermeyi kolaylaştıran bir internet para birimi haline geldi.

Dogecoin Nasıl Bu Kadar Popüler Oldu?

27 Ocak 2021’de, GameStop short squeeze destanının ortasında, Redditor u/lomac2w0 bir Dogecoin rallisi başlatmayı öneren bir başlık yayınladı ve bu başlık hızla yaklaşık 10.000 upvote topladı ve çok sayıda benzer başlık ortaya çıkardı. Popüler Twitter kullanıcısı The Chairman daha sonra 750.000 takipçisine “Doge hiç bir dolar oldu mu?” diye tweet attı. DOGE’nin önümüzdeki 24 saat içinde 0,007 ABD Dolarından 0,087 ABD Dolarına kadar dev bir ralli yapması için tek gereken buydu.

Patlayıcı erken kazançlara rağmen, Dogecoin hızla 0,087 $’dan 0,023 $’a düştü. Parti, 4 Şubat 2021’de Elon Musk’ın DOGE tüccarlarının imdadına yetişerek aya fırlatılan bir roketin fotoğrafını tweetleyip altına tek bir kelime yazana kadar bitmiş görünüyordu: ‘Doge’.

Gene Simmons ve Snoop Dogg gibi diğer ünlülerin de bu furyaya katılmasıyla Dogecoin önümüzdeki birkaç ay boyunca ivmesini korudu ve yaklaşık 0,05$ seviyesinde işlem gördü. Musk’ın bir dizi tweetatmasınınardından Nisan 2021’de parabolik bir artış gördü: SpaceX’in Dogecoin’i aya koyduğunu duyurmak; ‘Doge Ay’da Havlıyor‘ başlıklı bir resim paylaşmak; ve kendisini Dogefather olarak adlandırmak. Bu kez, ‘Musk etkisi’ Dogecoin’i 3 Mayıs 2021’de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 0,711 $’a (ATH) fırlattı.

Ancak milyarder girişimcinin sadece beş gün sonra Saturday Night Live’a çıkmasının ardından fiyatlar düştü. Çılgın satışlar muhtemelen Musk’ın program sırasında Dogecoin’i bir ‘hustle‘ olarak adlandırmasının ya da tüccarların bir varlıkla ilgili haberlere tipik olarak nasıl tepki verdiklerine dair bir atasözü olan ‘söylentiyi al, haberi sat‘ durumunun bir sonucuydu. Düşüş trendi önümüzdeki yıl boyunca, özellikle de 2022 kripto kışının başlamasının ardından devam etti. Mayıs 2023 itibarıyla Dogecoin 0,07 ila 0,08 dolar arasında seyretmektedir.

Ancak Musk’ın Dogecoin için hala yumuşak bir noktası var gibi görünüyor. Twitter’ı satın aldıktan sonra, sosyal medya platformu kısa bir süre için ikonik mavi kuş logosunu Dogecoin’in maskotu olarak değiştirdi. Bu değişiklik hiçbir zaman açıklanmamış olsa da, Musk’ın gelecekte en sevdiği meme parasını tekrar savunacağının potansiyel bir göstergesidir.


Dogecoin’i Alın ya da Bırakın?

Fiyat geçmişinin de gösterdiği gibi DOGE, bir günde -%75’lik fiyat dalgalanmalarıyla oldukça değişken bir token. Bir yatırımcının bakış açısından, bu özelliğin olumlu ve olumsuz etkileri olabilir. Bununla birlikte, bu kadar yüksek volatilite ile, risk almayı önemsemeyen bilgili tüccarlar potansiyel olarak ödülleri toplayabilir.

Ne olursa olsun, Dogecoin kripto para alanında önemli bir oyuncu olmaya devam edecek. Sonuçta piyasa değerine göre en büyük sekizinci coin ve herhangi bir proje arasında en tutkulu takipçilerden birine sahip. Nihayetinde, Dogecoin satın almaya karar vermeden önce potansiyel riskleri ve ödülleri tartmak bireye kalmıştır.



bottom of page