top of page

Son Haberler

Kripto Paralar

Haftalık Analizler

Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.

Filecoin (FIL) Nedir?

Filecoin (FIL), blockchain tabanlı merkeziyetsiz ve eşler arası bir çevrimiçi depolama ağıdır. Bu ağa katkıda bulunarak dosya paylaşım ve depolama hizmeti sağlayan bilgisayar operatörleri kripto para ile ödüllendirilir.

Near Protocol Near coin

Filecoin ağı temelde iki paydaştan oluşur: Dosya depolayanlar (kullanıcılar) ve depolama hizmeti sağlayanlar (madenciler). Üçüncü bir merkezi taraf söz konusu değildir. Bu da Filecoin üzerinde dosya depolamayı ve paylaşmayı çok daha güvenli hale getirir. Filecoin ağında depolanan dosyalar devletler dahil hiçbir merkezi otorite tarafından ele geçirilemez ya da sansürlenemez.

Dosyalarını depolamak isteyen kullanıcılar, belirli bir ücret karşılığında, dosyalarını güvenle ağda depolayabilir. Depolama hizmeti sağlayanlar ise Filecoin madencileridir. Filecoin madencileri, FIL coin kazanmak için bilgisayarlarının hesaplama güçlerini ağa adayarak depolama alanı yaratırlar. FIL coin, Filecoin ağının yerel kripto para birimidir ve gelecek vadeden kripto paralar arasında sayılmaktadır.


Filecoin kurucuları kimler?

Filecoin (FIL), 2017 yılında Protocol Labs şirketi tarafından kuruldu. Bu şirketin kurucusu ise Gezegenler Arası Dosya Sistemi’nin (InterPlanetary File System - IPFS) de kurucusu olan Juan Benet’tir. Benet, Stanford Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri okurken Loki Studios isimli oyun firmasının da kuruluşunda yer almıştır.


FIL coin istatistikleri

Filecoin maksimum arzı 2.000.000.000 FIL olarak belirlenmiştir. Şu an dolaşımdaki arz miktarı 407.052.352 coin’dir.


Filecoin projesini özel kılan nedir?

Bugün internet üzerinde birçok depolama servisi bulunmaktadır. Google, Amazon gibi şirketler kullanıcılarının çok büyük boyutlara kadar dosya depolamasına olanak sağlayan uygulamalara sahipler.

Ancak blockchain teknolojisi ortaya çıkana kadar bu depolama hizmetleri yalnızca merkezi sistemlere dayanıyordu. Blockchain teknolojisi ise Google ya da Amazon gibi şirketlerin sunduğu merkezi depolama hizmetlerinin karşısına Filecoin gibi merkeziyetsiz alternatifler çıkardı.

Peki bunun anlamı nedir? Merkezi sistemler, belirli kullanıcılara verilen hizmetin değiştirilmesi, kaldırılması veya reddedilmesi için şirketlerden veya hükümetlerden gelen baskılara maruz kalabilir. Ayrıca siber korsanlığa karşı önemli zafiyetleri vardır. Buna karşın Filecoin, tamamen güvenli bir depolama hizmeti sunma iddiasındadır. Blockchain merkeziyetsizliği sayesinde Filecoin, kullanıcılara, merkezi müdahalelere ve siber korsanlığa dayanıklı bir depolama sistemi vadetmektedir.

Filecoin’in bir diğer avantajı da maliyetleri düşürme olasılığıdır. Filecoin, dünyadaki disk alanının önemli bir kısmının şu anda kullanılmadığını iddia etmektedir. Finansal teşvikler ve kriptografi yoluyla bu kullanılmayan disk alanının kilidini açmayı amaçlayan Filecoin, böylece depolama fiyatlarını daha da aşağı çekebilir.


FIL Coin Projesi

FIL coin, Filecoin ağının yerel kripto para birimidir. Filecoin madencileri, bilgisayarlarının depolama alanlarını ağa adayarak FIL coin kazanabilir. Filecoin ağında dosya depolamak isteyenlerin ise FIL coin ödemesi gerekmektedir.

En iyi Web3 coin’ler arasında sayılan FIL coin, ağdaki gaz ücretlerinin ödenmesinde de kullanılır.


FIL Coin Nasıl Alınır?

Tüm kripto paralar gibi FIL coin de Türk lirası ya da ABD doları gibi itibari paralar karşılığında, kripto para borsalarından alınıp satılabilir. Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) gibi başka kripto paralar karşılığında FIL coin satın almak da mümkündür.

Satın aldığınız FIL coin’lerinizi borsada tutabileceğiniz gibi sıcak ya da soğuk cüzdanlarınıza da aktarabilirsiniz.



Filecoin Nasıl Çalışır?

Filecoin, blockchain tabanlı ve merkeziyetsiz bir Dropbox gibidir. Filecoin ağında kullanıcılar, verilerini tek bir şirkete ait bir sunucuda depolamak yerine, dünyanın dört bir yanındaki bilgisayarlardan oluşan merkeziyetsiz bir sistemde depolarlar. Bu ağda veri depolamak isteyen kullanıcıların bunu yapmak için bir madenciye ödeme yapması gerekir.

Kullanıcıların depolama için ne kadar ödeyecekleri, madencilerin depolama için en düşük fiyatı sunmak için birbirleriyle rekabet ettiği açık bir pazar yeri tarafından belirlenir. Filecoin bu pazarın "aşırı rekabetçi" olacağını ve dolayısıyla Amazon Web Services gibi merkezi veri depolamadan daha düşük maliyetler yaratacağını iddia etmektedir.

Filecoin madencileri ise ağa ne kadar çok depolama alanı sunarlarsa o kadar FIL coin ödülü kazanabilir. Bu teşvik mekanizması, Filecoin ağının temelini oluşturur. Ancak bu ödüller bedava değildir. Madenciler, depoladıklarını iddia ettikleri verileri depoladıklarını ve bunu belirli bir süre boyunca güvenilir bir şekilde yaptıklarını ağa kanıtlamak için hesaplama açısından yoğun çeşitli işlemler gerçekleştirmelidir. Yani bilgisayarlarının hesaplama gücüyle birtakım ispatlar sunmalıdır. Bunu güvenilir bir şekilde yaparlarsa ve yeterli depolama alanı sağlarlarsa, Filecoin blockchain ağında yeni bloklar oluşturabilir ve ağ ödülü alabilirler.


Kopya Kanıtı (Proof-of-Replication) ve Uzay Zaman Kanıtı (Proof-of-Spacetime)

Tüm blockchain ağları gibi Filecoin de ağın tüm kullanıcılarının yeni işlemler üzerinde mutabakat sağlayabilmesi için kanıt mekanizmaları kullanır. Filecoin’in kullandığı kanıt mekanizmaları şunlardır: Kopya Kanıtı (Proof-of-Replication) ve Uzay Zaman Kanıtı (Proof-of-Spacetime).

Kopya Kanıtı, bir madencinin tuttuğunu iddia ettiği sayıda veri kopyasını sakladığını gösterir. Uzay Zaman Kanıtı ise bir madencinin verileri kararlaştırılan bir süre boyunca sakladığını ispatlar.

Bu kanıtlar birlikte, kullanıcıların madencilerin depoladıklarını iddia ettikleri verileri gerçekten depoladıklarına güvenmelerini sağlar ve ağda konsensüs oluşturur.


FIL Coin Yorum

Filecoin (FIL), depolama hizmetlerini merkeziyetsizleştirerek çok daha güvenli ve maliyetsiz hale getirme potansiyeline sahiptir. İnternet üzerinde üretilen veri miktarının giderek arttığı ve çevrimiçi depolamanın her geçen gün çok daha önemli hale geldiği düşünülürse Filecoin özellikle Web3 aşamasında kritik rol oynayabilir. FIL coin yorum ve analizi yapılırken de bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. Birçok uzman, bu nedenle FIL coin’i gelecek vadeden kripto para birimleri arasında saymaktadır.


Filecoin (FIL) Hakkında Sık Sorulan Sorular

FIL nedir?

Filecoin (FIL), blockchain tabanlı merkeziyetsiz ve eşler arası bir depolama ağıdır. FIL coin ise ağın kripto para birimidir.

Filecoin nerelerde kullanılır?

Filecoin blockchain ağı, şirketler ve bireysel kullanıcılar tarafından güvenli bir şekilde veri depolamak için kullanılır.

FIL coin madenciliği yapılıyor mu?

Evet, FIL coin madenciliği yapılmaktadır. Filecoin madencileri, ağa depolama alanı sağlayarak Filecoin ödülü kazanabilir.

Filecoin toplam arzı ne kadar?

Filecoin toplam ve dolaşımdaki arzı 407.052.352 FIL’dir.

Filecoin neden benzersizdir?

Filecoin, tüm internet kullanıcılarına merkeziyetsiz depolama olanağı sunduğundan benzersizdir.

Filecoin işletmeler için neden avantajlıdır?

Filecoin kullanan işletmeler, büyük miktarda verileri çok güvenli ve daha düşük maliyetle depolayabilir. Filecoin ağında depolanan veriler, devletler gibi merkezi kuruluşların kontrolünün dışındadır.

FIL coin ne işe yarar?

FIL coin, Filecoin ağındaki gaz ücretlerinin ödenmesinde kullanılır. Aynı zamanda FIL coin, ağdaki teşvik mekanizmasının bir parçasıdır ve ağa depolama katkısında bulunan Filecoin madencilerine ödül olarak dağıtılır. Filecoin ağında depolama alanı alabilmek için de FIL coin ödemek gerekmektedir.

bottom of page