top of page

Son Haberler

Kripto Paralar

Haftalık Analizler

Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.

Hedera (HBAR) Nedir?

Hedera (HBAR), merkeziyetsiz uygulamalar oluşturmak ve yönetmek üzere tasarlanmış tamamen açık kaynaklı, halka açık bir ağ ve yönetişim organıdır.

Hedera HBAR coin

Hedera (HBAR) Nedir?

Hedera, Proof-of-Stake konsensüs mekanizmasını özgün bir şekilde kullanılır.

Hedera ağı geliştiricilere üç ana hizmet sunar: Solidity tabanlı akıllı sözleşmeler, konsensüs mekanizması ve token hizmetleri. Hedera, inanılmaz derecede hızlı, enerji tasarruflu (karbon negatif) ve güvenli olması bakımından benzersizdir. Hedera’nın bu avantajları, hashgraph konsensüs algoritmasına dayanır.

Hashgrap algoritması, Hedera’nın Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi blokzincirlerle benzer işlevleri çok farklı şekilde gerçekleştirmesini sağlar. Hedera’nın dayandığı hashgraph teknolojisi, blockchain teknolojisinin alternatifi olarak görülebilir. Hashgraph, blockchain teknolojisinden daha verimli bir dağıtık defter altyapısı sunmak üzere tasarlanmıştır. Bir hashgraph ağı, blockchain ağıyla aynı düzeyde güvenlik ve merkeziyetsizliği daha iyi bir performans ve daha düşük maliyetlerle sağlayabilir.

Hedera, şu an dünyadaki tek hashgraph ağıdır. Ağdaki işlem ücretlerinin ödenmesinde kullanılan HBAR coin ise tek hashgrap coin’dir.


Hedera (HBAR) projesinin kurucuları kimler?

Hedera (HBAR), ABD’li bilgisayar bilimci ve eski bilgisayar bilimleri profesörü Leemon Baird’in hashgraph dağıtık konsensüs algoritmasını icat etmesiyle ortaya çıkmıştır. Daha önce ABD Hava Kuvvetleri’nde de görev alan Baird, 2015 yılında, hashgraph teknolojisinin patentlerini elinde bulunduran Swirlds adlı bir şirket kurmuştur.

Baird, 2017 yılında bir idari ekip oluşturup önemli yatırımcılar bularak Hedera projesini başlatmıştır. Proje, Mart 2018’de halka açılmıştır. Ardından Hedera web sitesini, kripto para birimi HBAR coin’i ve whitepaper’ını yayımlamış; yönetim kurulunu oluşturmuştur. Yönetim kurulu, Hedera ağındaki konsensüs düğümlerini yürütmekten görevli bir dizi şirketten oluşur. Bunlar aynı zamanda projedeki değişiklikleri onaylamaktan, varlıkların doğru şekilde tahsis edilmesini sağlamaktan ve ağın yasal durumunu korumaktan sorumludur.

Bugün Hedera’nın yönetim kurulunda Boeing, Deutsche Telekom, DLA Piper, FIS WorldPay, Google, IBM, LG, Magalu, Nomura, Swirlds, Tata Communications, University College London ve Wipro gibi dev şirketler yer almaktadır.


HBAR coin istatistikleri

HBAR coin, maksimum arzı bulunan bir kripto para birimidir. HBAR coin maksimum arzı 50.000.000.000 HBAR olarak belirlenmiştir. Hedera whitepaper’ına göre 2025 yılına kadar yaklaşık 17,03 milyar HBAR coin’in dolaşımda olacağı tahmin edilmektedir.


Hedera (HBAR) projesini özel kılan nedir?

Hedera benzersizdir çünkü blockchain teknolojisine dayanmayan tek güvenli halka açık kripto para projesidir. Bu, açık defterin ve HBAR coin’in hem gücü hem de zayıflığıdır.

Baird'in hashgraph tabanlı ağının kaynak kodu kamuya açık olsa da algoritmalar hâlâ patentlidir. Hedera ağı, hashgraph teknolojisine dayanan tek lisanslı halka açık defterdir.

Blockchain teknolojisinde konsensüs kuralları, blokların sonunda topluluk tarafından üzerinde mutabık kalınan tek ve en uzun zincire yerleşmesini gerektirir. Aynı anda iki blok oluşturulursa, ağ düğümleri eninde sonunda bir zincirin devam etmesine karar verecek ve blockchain diğerini atacaktır. Bu durumda blockchain çatallanabilir. Bu açıdan blockchain, biri hariç tüm dalları sürekli olarak kesilen büyüyen bir ağaç gibidir.

Hashgraph algortimasında ise her işlem kabı deftere dahil edilir, hiçbiri atılmaz. Bu nedenle hashgraph teknolojisinin blokzincirden daha verimli olduğu öne sürülmektedir. Tüm dallar sonsuza kadar var olmaya devam eder ve bir araya getirilerek tek bir bütün oluşturulur.

Hashgraph ağları, blockchain ağlarının en büyük sorunu olan ölçeklendirme sorunlarına tabi değildir. Hedera'ya göre Hashgraph işlemleri, blokzincirlerdeki eşdeğerlerinden daha güvenli, hızlı ve ucuzdur.

Hedera, ana ağının halihazırda günde 4,5 milyondan fazla işlem gerçekleştirdiğini söylüyor. Mevcut ana ağ saniyede en fazla 10 bin işlemle sınırlandırılmış durumda, bununla birlikte Hedera’ya göre bir parçalama mekanizması sayesinde ağın kapasitesi sonsuz olabilir. HBAR kullanıcıları 0,0001 dolar işlem ücreti ödüyor. İşlemlerin doğrulanması ise 3 ila 5 saniye sürüyor. Her işlem için sadece 0,00017 kWh elektrik gerekmesi de cabası. Bu rakam Bitcoin işlemleri için 885 kWH, Ethereum işlemleri için ise 102 kWh.


HBAR Coin

Hedera ağının kripto para birimi HBAR coin’dir. HBAR coin, ağ üzerinde işlem ücretlerini ödemek için kullanılır. HBAR coin ayrıca işlemleri doğrulamak için ağırlıklı bir oylama sistemi sağlamak üzere ağ düğümlerine stake edilir.


HBAR Coin Yorum

Hedera projesi ve HBAR coin, kendine has hashgrap altyapısıyla diğer tüm kripto para projelerinden ayrılmaktadır. Hashgrap teknolojisi sayesinde Hedera projesi, Boeing ve IBM başta olmak üzere birçok büyük şirketin de desteğini almaktadır. Bu yüzden HBAR coin geleceği parlak bir kripto para birimi olarak görülmektedir.


Hedera (HBAR) Hakkında Sık Sorulan Sorular

HBAR nedir?

Hedera (HBAR), blockchain altyapısı yerine hashgrap altyapısına dayanan, dağıtık ve halka açık bir kripto para birimi ağıdır.

HBAR coin ne işe yarar?

HBAR coin, Hedera ağının kripto para birimidir. HBAR coin, ağdaki işlem ücretlerinin ödenmesinde kullanılabilir ve işlemleri doğrulamak için çalışan Proof-of-Stake oylama sistemine katılmak amacıyla düğümlere stake edilebilir.

HBAR coin madenciliği yapılıyor mu?

HBAR coin, madenciliği yapılmayan bir kripto para birimidir.

HBAR coin toplam arzı ne kadar?

HBAR coin toplam arzı ve HBAR coin maksimum arzı 50.000.000.000 HBAR olarak belirlenmiştir.

Hedera neden benzersizdir?

Hedera ağı, blockchain teknolojisine alternatif bir dağıtık defter teknolojisi olarak görülen hashgrap algoritmasını kullanarak diğer kripto para ağlarından ayrılır.

Hedera işletmeler için neden avantajlıdır?

Hedera ağı, Bitcoin ve Ethereum gibi blockchain temelli ağlara göre çok daha enerji verimli, ölçeklenebilir ve hızlı bir ağ olduğundan işletmeler için çok avantajlıdır.

HBAR coin mi yoksa token mı?

HBAR, kendi ağı olan Hedera üzerinde çalıştığı için bir coin’dir.

bottom of page