top of page

Son Haberler

Kripto Paralar

Haftalık Analizler

Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.

Helium (HNT) Nedir?

Helium (HNT), nesnelerin interneti (IoT) için eşler arası merkezi olmayan fiziksel kablosuz bir ağdır. Helium genel amacıyla nesnelerin interneti araçlarının (IoT) internet ile etkileşime girmesi için güvenli ve düşük maliyetli bir altyapı hizmeti sunmaktadır.

helium HNT coin

Helium (HNT), nesnelerin interneti (IoT) için eşler arası merkezi olmayan fiziksel kablosuz bir ağdır. Helium genel amacıyla nesnelerin interneti araçlarının (IoT) internet ile etkileşime girmesi için güvenli ve düşük maliyetli bir altyapı hizmeti sunmaktadır. Helium oluşturduğu blok zincir ile bu altyapıyı merkeziyetsiz bir şekilde gerçekleştirmektedir. Helium coin (HNT) ise bu blok zincirin işleyişi için kullanılan yerel kripto para birimidir.


Helium Coin Projesi

Nesnelerin interneti kavramının yaygınlaşması ile, cihazların birbirleri ile olan iletişimleri ve bunların güvenli, hızlı bir şekilde yapılması sorunları karşımıza çıkmaya başlamıştı. Nesnelerin verilerine ulaşıp ve onları uzaktan kontrol etmek giderek zorlaştı. Helium projesi bu noktada nesnelerin birbirleri ile olan iletişimini ve onlara erişimimizi daha kolay ve uygulanabilir hale getiriyor. Helium projesi ile oluşturulan ağ tamamıyla merkeziyetiz ve güvenli bir şekilde bu ekosistemin çalışması sağlanıyor. Bu ağın oluşumuna katkı sağlayan ve Hotspot olarak adlandırılan noktaların bu işten kazanç sağlanmasını da mümkün kılıyor.


Helium projesinin kurucuları kimlerdir?

2018 yılının Kasım ayında Amir Haleem, Andrew Allen, Andrew Thompson, Marc Nijdam ve Rahul Garg tarafından Helium projesinin Whitepaper’ı yayınlanmıştır. Amir Haleem halen daha aktif olarak Helium projesininde CEO’luk görevini yürütmektedir. Marc Nijdam CTO ve Andrew Thompson mühendislikten sorumlu genel müdür olarak Helium projesinde çalışmaya devam etmektedirler.


Helium (HNT) coin istatistikleri

Helium coin, Helium blok zincirinin çalışması ve networkün işler bir şekilde devam etmesini sağlayan yerel kripto para birimidir. Helium ağı ilk aktif olduğu tarihte aylık 5.000.00 adet HNT coin üretilmekteydi. Her iki yılda azalan coin ödülleri mekanizması ile toplamda 223 milyon adet HNT coin çıkarılması hedeflenmektedir. Bu coinler epoch aralığı içerisinde dağıtılmaktadır.


Helium Projesini Özel Kılan Nedir?

HNT kripto para birimini benzerlerinden ayıran en önemli özelliklerden bir tanesi, üretim şeklidir. LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) olarak adlandırılan ve bölgesel ya da küresel olarak bir ağ üzerinde kablosuz olarak çalışan ürünlere yönelik haberleşmeyi sağlayan ve düşük güç tüketimi ile ön plana çıkan geniş alan ağını kullanan Helium, Hotspot’lar aracılığıyla IOT araçlarının iletişimi için bu altyapıyı kullanmaktadır. Bunun yanı sıra oluşturduğu konsensüs yapısı ile blok zincir dünyasına yeni bir soluk getirmiştir.


Helium Network Teknik Yapısı

Proof of Coverage

Helium merkeziyetiz bir blok zincir mimarisine sahiptir. Bu mimarinin en temel ve yenilikçi yapı taşı ise kapsama kanıtı olarak adlandırılan Proof of Coverage’dır. Proof of Coverage, Helium blok zincirine IoT verilerini ileten Hotspot’ların kurucusu tarafından kurulan yerde ve kapsama alanının doğruluğunu teyit etmek amacıyla kullandığı algoritmadır. Bu algoritma radyo frekanslarının özelliklerinden yararlanarak kullanıcılar ve ekosistem için anlamlı kanıtlar üretmektedir.

Epoch

Epoch Türkçe’ye devir olarak çevirebileceğimiz epoch kavramı, belirli bir Helium doğrulayıcı grubunun konsensüs grubu olarak seçildiği zaman dilimini ifade etmektedir. Bu zaman aralığı 30 blok olarak tanımlanmıştır. Helium blok zincirinde her bloğun hedef süresi teknik olarak 60 saniye olarak tanımlandığı için bir epoch süresi 1800 saniye olarak karşımıza çıkmaktadır.

Konsensüs Yapısı

Helium blok zinciri üzerinde oluşturulan konsensüs yapısı Bitcoin ya da Ethereum üzerindeki konsensüs yapısından farklı olarak tanımlanmaktadır. Bitcoin ile karşımıza çıkan ve kripto dünyasına yön veren Nakamoto Konsensüs’ünden farklı olarak, Helium üzerinde farklı bir mekanizma kullanılmıştır. Helium üzerindeki konsensüs mekanizması HoneyBadgerBFT (HBFT) olarak adlandırılan konsensüs yapısı temel alınarak çalışmaktadır. En optimal karar birliğine ulaşmak için Helium üzerinde her epoch için toplam 16 adet doğrulayıcı seçilir ve her bir sonraki epoch için 12 tanesi eski, 4 tanesi yeni doğrulayıcı olmak üzere yeniden bir konsensüs grubu oluşturulur. Bu grup Hotspot’ların şifreli olarak gönderdikleri verileri çözerek blok zincire işlemek ile yükümlüdürler. Doğrulayıcıların sistem için yanlış ya da kötü maksat ile yaptıkları işlemler için stake ettikleri tutar üzerinden belirli oranda cezalandırılır. Bunun ile kötü amaçlı doğrulayıcıların önüne geçilmesi hedeflenmekte.


Helium Blok Zinciri

Helium blok zinciri, 2019 yılında faaliyetlerine başlamış olup, kapsama kanıtı (Proof of Coverage) konsensüs algoritmasını kullanmaktadır. Helium ana zinciri aynı zamanda “The People’s Network” olarak da adlandırılmaktadır. Bu blok zincirin madencileri ağın yerel kripto para birimi olan HNT coin ile ödüllendirilmektedir. HNT madenciliği için birçok cihaz kullanılmaktadır ve her iki yılda bir HNT ödül sayısı yarıya inmektedir.

Helium blok zinciri üzerinde blokları işlemekten ve blok zinciri konsensüs grubunu yönetmekten sorumlu bulut tabanlı düğümler (node) vardır. Bu düğümler blok zincirin güvenliğinden sorumludurlar. Helium blok zinciri üzerinde bir düğüm kurabilmek için 10.000 adet HNT coin stake edilmelidir. Bu şartı yerine getiren herkes ağ üzerinde düğüm kurup yıllık yüzde 6 oranında bir getiri elde edebilirler. Bu kişilere ise doğrulayıcı anlamına gelen validator denilmektedir. Doğrulayıcılar, blok işlemlerinin geçerli olduğunu ve zincire uygun şekilde yerleştirildiğini onaylar. Ayrıca Light ve Data Only Hotspot'lara blok zincir verileri sunarlar.


Helium Hotspot ve HNT Madenciliği

Helium ağı üzerinde nesnelerin birbirleri ile iletişimini sağlayan yapılara Hotspot denilmektedir. Hotspot kuran bir kullanıcı IoT cihazları için kapsama alanı sunmakta ve bunun karşılığında HNT coin ile ödüllendirilmektedir. Helium üzerinde 3 adet Hotspot türü vardır. Bunlar sırasıyla; Full Hotspot, Light Hotspot ve Data Only Hotspot olarak adlandırılır. Her bir Hotspot türünde ağa ilettikleri veri üzerinden HNT ile ödüllendirilirler. Helium Hotspot cihazı ile herhangi bir kullanıcı gerekli olan tanımları yaptıktan sonra Hotspot noktası kurabilir ve sağladığı veriler üzerinden HNT kazanmaya başlayabilir. 2020 yılında sunulan HIP15 güncelleştirmesi ile Hotspot’lar için ödül yapısı değiştirildi. Gerçek kapsama alanına göre daha iyi ödül mekanizması ve dürüst, aktif Hotspot nokta sahiplerini verimli ağ yapısı ile ödüllerini maximum seviyeye çıkarmak için teşvik eder.


Helium Coin (HNT) hakkında sıkça sorulan sorular

Helium Coin Projesi nedir?

Helium projesi nesnelerin interneti (IoT) için eşler arası merkezi olmayan fiziksel kablosuz bir ağdır. Helium genel amacıyla nesnelerin interneti araçlarının (IoT) internet ile etkileşime girmesi için güvenli ve düşük maliyetli bir altyapı hizmeti sunmaktadır.

Helium (HNT) Coin Nedir?

Helium (HNT) coin, Helium blok zincirinin çalışması ve networkün işler bir şekilde devam etmesini sağlayan yerel kripto para birimidir.

Helium (HNT) coin madenciliği nasıl yapılır?

Helium (HNT) coin madenciliği yapılabilen bir coindir. IoT cihazlarının haberleşmesi için aracılık eden Helium Hotspot cihazları ile Helium coin madenciliği yapmak mümkündür.

bottom of page