top of page

Son Haberler

Kripto Paralar

Haftalık Analizler

Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.

Optimism (OP) Nedir?

Optimism (OP), önde gelen Ethereum (ETH) Layer-2 ölçeklenebilirlik çözümlerinden biridir. Layer-2, mevcut bir blok zincir üzerinde oluşturulmuş ikincil bir protokolü ifade eder. 

Optimism OP coin

OP Optimism (OP) Nedir?

Optimism gibi Ethereum üzerinde yaratılmış bir Katman-2 çözümü, ETH ana zincirinin güvenliğinden faydalanırken daha yüksek işlem hızları ve ölçeklenebilirlik sunmayı amaçlar.

Bilindiği gibi, Ethereum ağındaki kullanıcı ve işlem sayısı arttıkça ölçeklenebilirlik sorunları ortaya çıkmaya başlamıştır. Buna bağlı olarak ağdaki işlem ücretleri artarken, işlem süreleri de uzamıştır. Bu ise özellikle merkeziyetsiz finans (DeFi) projelerinin geliştirilmesinde önemli zorluklar çıkarmıştır. Buna bağlı olarak birçok Ethereum ölçeklenebilirlik projesi geliştirilmiştir. Optimism ve yerel kripto para birimi OP token da onlardan biridir.


OP Token Projesi

Optimism, Ethereum blok zincirindeki tüm merkeziyetsiz uygulamaları destekleyecek şekilde tasarlanmış bir Katman-2 protokolüdür. Optimism, işlemleri doğrulamak için gereken tüm hesaplamayı zincir dışına taşır. Böylece işlem hızını artırır ve maliyetleri düşürür. Öte yandan, işlemleri Ethereum blok zincirinde depolayarak ana ağın güvenlik faydalarından yararlanır. Bugün Optimism projesini kullanan birçok merkeziyetsiz borsa ve başka merkeziyetsiz uygulama vardır.


Optimism protokolü, ERC-20 standardında yaratılmış olan OP token ile desteklenir. OP token, Optimism protokolünün yönetişim ve fayda tokenıdır.

Optimism protokolünün yönetimi Optimism Collective adı verilen merkeziyetsiz bir organ aracılığıyla gerçekleşir. OP token sahiplerinin katılım hakkı elde ettiği Optimism Collective, Token House ve Citizens' House isimli iki ayrı katmandan oluşur. Citizens' House, finansmanla ilgili kararları yönetirken; Token House ise yazılım yükseltmeleri gibi teknik kararlar ile ilgilenir. Bir başka deyişle, OP token, sahiplerine Optimism’in finansmanı ve teknik kararları üzerinde söz hakkı verir. Optimism protokolündeki işlem ücretleri de OP token ile ödenir.


Optimism (OP) projesinin kurucuları kimlerdir?

Optimism (OP) projesi 2019 yılında Jinglan Wang, Karl Floersch ve Kevin Ho tarafından kuruldu.

Şu an projenin CEO’luğunu yürüten Jinglan Wang, daha önce bir melek yatırımcıydı. Genç yazılım mühendisi Karl Floersch, Optimism’in kurucu ortaklarından biri olmadan önce blok zincir teknolojileri üzerine çalışıyordu. Kevin Ho ise yine blok zincir alanında çalışmalar yapıyordu.


OP token istatistikleri

Optimism protokolünün kripto para birimi olan OP token toplam arzı 4.294.967.296 token olarak belirlenmiştir. 214 milyon OP token başlangıçta airdrop yöntemiyle dağıtılmıştır.


Optimism projesini özel yapan nedir?

Optimism, dört temel kavram üzerine kurulmuştur: Basitlik, pragmatizm, sürdürülebilirlik ve iyimserlik.

Optimism, Ethereum için Katman-2 çözümünü oluştururken kendi ağında minimum sayıda parçaya sahip olmayı hedeflemiştir. Bu, olabildiğince Ethereum kodunu ve altyapısını kullanmak anlamına gelmektedir. Optimism bu nedenle kendi kodunu olabildiğince basit tutmayı ve doğrudan mevcut kod tabanlarıyla çalışmayı amaçlamaktadır.

Optimism, pragmatizmi özellikle vurgulayan bir ekosistemdir. Pragmatizm, faydacılık anlamına gelir ve Optimism için bunun anlamı, ekosistemin kullanıcıların gerçek dünyadaki ihtiyaçları ve kısıtlamaları uyarınca yönlendirilmesidir.

Optimism’in blok zincir tasarımı uzun vadeli sürdürülebilirlik fikri etrafında inşa edilmiştir. Bu elbette ancak ölçeklenebilir bir yapı kurarak mümkündür. Optimism bunun için Optimistic Rollup ismi verilen bir teknolojiden ve Ethereum'un fikir birliği mekanizmasından yararlanır. Bu sistemde, veri blokları Katman-2 üzerinde oluşturulur ve yürütülürken, kullanıcı işlemleri gruplandırılıp Katman-1’e (Ethereum) gönderilir. Katman-2’de mempool yoktur ve işlemler ya hemen kabul edilir ya da hemen reddedilir. Böylece, Ethereum konsensüs mekanizması aracılığıyla güvenlik sağlanırken, ölçeklenebilirlik de korunmuş olur.

Optimism’in bu sisteminde işlemler doğrudan geçerlilik kanıtı olmadan Ethereum'a gönderilir ve belirli bir süre içinde (şu anda 7 gün) bunlara itiraz edilebilir. Bu sürenin ardından işlem nihai olarak kabul edilir. Bu nedenle Optimism'den Ethereum'a para çekme işlemlerinin tamamlanması 7 gün sürer.


Whitepaper: OP token

OP token whitepaperının içerdiği tüm bilgilere, Optimism protokolünün yapısı ve çalışma prensipleri gibi detaylara Optimism’in internet sitesinde bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Optimism, kendisini “sıradaki Ethereum uygulamanızı tasarlamak için en iyi yer” olarak tanımlamakta ve temel felsefesinin “basitlik, pragmatizm, sürdürülebilirlik, iyimserlik” üzerine kurulu olduğunu vurgulamaktadır.


Optimism (OP) hakkında sıkça sorulan sorular

Optimism nedir?

Optimism, Ethereum ağı için ölçeklenebilirlik çözümleri sunan bir Katman-2 protokolüdür.

Optimism nasıl çalışır?

Optimism, bir roll-up teknolojisi kullanarak işlemleri doğrulamak için gereken tüm hesaplamayı zincir dışında gerçekleştirir. Bu şekilde işlem hızını artırırken maliyetleri düşürür. İşlemlerin doğrulanması ile oluşturulan bloklar Optimism ağında yaratılıp gruplanarak Ethereum ana ağına gönderilir. Burada nihai doğrulanmayı beklerler ve ardından Ethereum üzerinde saklanırlar.

OP token ne işe yarar?

OP token, Optimism protokolünün kripto para birimidir. OP token sahipleri protokolün yönetişiminde söz sahibidir. Optimism’in işlem ücretleri de OP token ile ödenir.

OP token ne zaman çıktı?

Optimism projesi 2019’da başlatılmış, OP token ise Mayıs 2022’de piyasaya çıkmıştır.

bottom of page