top of page

Son Haberler

Kripto Paralar

Haftalık Analizler

Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.

Polkadot (DOT) Nedir?

Polkadot, farklı blokzincirler arasında transfer yapılmasını sağlayan bir blokzincir protokolüdür.

Polkadot, kimlik ve veriyi merkeziyetsiz, kullanıcılara nihai sahiplik sağlayan, birlikte çalışabilen bir web vizyonunu gerçekleştirmek için tasarlandı.

Polkadot DOT coin

Polkadot Nedir?

Polkadot, farklı blokzincirler arasında transfer yapılmasını sağlayan bir blokzincir protokolüdür.

Polkadot, kimlik ve veriyi merkeziyetsiz, kullanıcılara nihai sahiplik sağlayan, birlikte çalışabilen bir web vizyonunu gerçekleştirmek için tasarlandı.

Gavin Wood, Polkadot'u 26 Mayıs 2020'de kurdu. Polkadot'un açık kaynak kodunu güncel ve güvenli tutmaktan sorumlu birincil araştırma kuruluşu Web3 Vakfı'dır.


Polkadot Nasıl Çalışır?

Polkadot ağı, işlemleri doğrulayan ve yeni DOT'nin oluşturulup dağıtılmasından sorumlu olan, hisse kanıtı adı verilen bir konsensüs mekanizması üzerinde çalışır. DOT sahipleri, staking mekanizmasıyla çeşitli şekillerde etkileşime girebilir; bunlardan en uygun olanı, yatırım yapmak istedikleri para, çaba ve teknik uzmanlığın miktarına bağlı olacaktır.

Doğrulayıcılar, önemli miktarda zaman yatırımı ve uzmanlık bilgisi gerektiren işlerin çoğundan sorumludur. Çok az aksama süresi olan veya hiç kesinti olmayan bir düğümü yönetiyorlar ve doğrulayıcı olmak için önemli miktarda DOT tokenini stake ediyorlar. Düğümler ağı oluşturan bilgisayarlardır.

Bunun karşılığında, doğrulayıcılar işlemleri doğrulama, geçiş zincirine yeni işlem blokları ekleme ve işlem ücretlerinin bir kısmı olan yeni basılmış DOT kazanma olanağı elde etme iznine sahip olacaklar. Öte yandan, yasa dışı davranışlarda bulunurlarsa, hata yaparlarsa veya sadece teknik sorunlar yaşarlarsa, DOT girişiminin bir kısmını veya tamamını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırlar.

Yatırımcılar, adayları kullanarak varlıklarını stake edebilir ve DOT'yi bir doğrulayıcıya devredebilir. Yatırımcılar, seçtikleri doğrulayıcılar tarafından oluşturulan DOT'un bir kısmını alacaklar. Yatırımcılar, doğrulayıcı olarak kimi seçtiklerine dikkat etmeli, çünkü seçilen doğrulayıcılar platform kurallarına aykırı hareket ederse para kaybedebilirler.


DOT Token Nedir?

Polkadot'un yerel tokeni olan DOT, stake kanıtı doğrulaması, zincirler arası etkileşimler ve temel katman programlama dahil olmak üzere tüm bu hususları bir araya getirmek için gerekli olan bileşendir.

Polkadot'un blok zincirindeki doğrulayıcılar, blok zincirinin bir sonraki bloğunu doğrulamak için paylaştırdıkları veya teminat olarak koydukları token olarak DOT'u kullanır. Bu anlamda DOT tokeni, Polkadot platformu için stake kanıtı mekanizması görevi görüyor.

Sistem içerisinde paralel bir zincir olan Parachain, Polkadot kullanılarak oluşturulan her farklı blok zincirine verilen addır.

Güncel işlem fiyatı: 5,219$

Piyasa değeri: 5,47 milyar

Toplam Arz: 1,34 milyar

Token Ekonomisi

DOT'un ilk token dağılımı aşağıdaki gibidir:

  • Yüzde 3,42'si bireysel satış yatırımcılarına,

  • %5,00’i SAFT yatırımcılarına,

  • %50,00'i ihale yatırımcılarına,

  • %11,58'i gelecek satışlara,

  • %30,00'ı Web3 Vakfı'na tahsis edilmiştir.


Polkadot'un Özellikleri

Yönetişim

Polkadot token sahipleri ağın işletim protokolü üzerinde tam yetkiye sahiptir. Diğer platformlardaki tüm yetenekler yalnızca madencilere açıktır ve Relay Chain katılımcılarına (DOT sahipleri) sunulacaktır. Buna protokol yükseltmeleri ve düzeltmeler gibi olağanüstü olayları yönetme yeteneği de dahildir.

Staking

DOT staking, token sahiplerinin ağı güvende tutmasına ve aynı anda ödüller kazanmasına olanak tanır. Polkadot'un staking sistemi, ağ güvenliğini korumak için iyi oyunculara teşvik, kötü oyunculara ise cezalar sağlayarak maksimum merkeziyetsizlik ve adil temsil elde etmek üzere tasarlanmıştır.

Bonding

Bonding tokenlaeri mevcut bir blok zincirine yeni parachainler yaratan şeydir. Bağlı tokenleri ortadan kaldırarak eski veya işe yaramaz parachainleri ortadan kaldırabilirsiniz. Bu, bahislerin yerleştirildiğinin bir doğrulama şeklidir.


Ölçeklenebilirlik

Polkadot, parçalanmış çok zincirli bir ağdır; bu, birçok zincirde paralel olarak çok sayıda işlemi gerçekleştirebileceği anlamına gelir. Bu, işlemleri aynı anda gerçekleştiren eski ağlardaki darboğazları ortadan kaldırır. Paralel işleme kapasitesi, genişletilmiş benimseme ve gelecekteki genişleme için en uygun koşulları oluşturarak ölçeklenebilirliği önemli ölçüde artırır. Polkadot'a bağlı parçalanmış zincirlere ağ üzerinde paralel olarak çalıştıkları için "parachain" adı verilmektedir.


Polkadot'u Farklı Kılan Nedir?

Polkadot, geliştiricilerin diğer zincirlerle uyumlu blokzincirleri oluşturmaları için önceden oluşturulmuş bir altyapı sunduğundan benzersizdir. Ağ, daha iyi kripto para birimi likiditesi için kolaylaştırılmış bağış toplama ve açık artırma hizmetleri gibi teklifler de dahil olmak üzere genişlemeye devam ediyor.

Web3'ün gelişen dünyasına erişim sağlar ve bu dünyanın inşasına doğrudan katkı sağlama potansiyelinin kapısını açar. Çeşitli blokzincir ekosistemlerinde daha hızlı, güvenli ve şeffaf işlemlere olanak tanır.


bottom of page