top of page

Son Haberler

Kripto Paralar

Haftalık Analizler

Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.

Shiba Inu (SHIB) Nedir?

Bazıları tarafından “Dogecoin killer” (Dogecoin katili) olarak bahsedilen, köpeklerden ilham alan meme coin Shiba Inu hakkında bilinmesi gereken her şey..

Shiba Inu

Önemli Çıkarımlar:

  • Shiba Inu (SHIB), adını bir meme coin olarak ün kazanan Shiba Inu dog olarak anılan bir kripto para birimidir.

  • Dogecoin ve Ethereum kurucusu Vitalik Buterin’in holdingleriyle olan ilişkisi nedeniyle popülaritesi artmıştır.

  • Shiba Inu, SHIB, Ethereum blokzincirinde, az bulunurluğu artırmak için büyük bir arz ve yakma mekanizması da dahil olmak üzere benzersiz tokenomiklerle çalışır.

  • Öncelikle spekülatif bir varlık olsa da, Shiba Inu ekosistemi, kullanım durumlarını ve kripto para için faydalı olacak şekilde büyümüştür.


Shiba Inu Nedir?

Genellikle Shiba coin veya sadece Shiba olarak anılan Shiba Inu(SHIB) kripto para, son birkaç yıldır büyük ilgi gören bir kripto para birimidir. Popüler Doge meme yüzü olan ve ün kazanan, adını dog (köpek) benzetmesinden alan Shiba Inu coin, 2020 yılında deneysel bir proje olarak oluşturuldu. O zamandan beri meme coin dünyasında bir fenomene dönüştü.

Kapsamlı Araştırma raporumuzda meme coin’ler ve bunların kripto ve Web3’teki rolü hakkında daha fazla bilgi edinin Meme Coin’lerin Evrimi ve Onları Başarılı Kılan Şeyler.


Shiba Inu’yu Kim Oluşturdu?

2020 yılında, dog meme coin serisini devam ettirmek amacıyla, Ryoshi adında anonim bir kişi veya grup, ünlü doge meme’deki Shiba’nın adını taşıyan bir token yarattı. Takipçileri tarafından sık sık “Dogecoin killer” olarak anılan SHIB coin, 2021 yılında popülerlik kazanarak Floki Inu, Akita Inu ve Dogelon Mars gibi diğer dog coin’lerinin önüne geçti.


SHIB, kripto paranın oluşturulduğu Ağustos 2020’den Ekim 2021’e kadar geçen bir yıllık süre zarfında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 0,0000819 ABD Dolarına yükseldi ve %8.420.000’lik inanılmaz bir değişim gösterdi.

2020’de ihraç edildikten sonra, Shiba Inu’nun yaratıcıları token arzının %50’sini Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin’e göndererek proje için heyecan yaratmıştı. Bu durum SHIB’nin dolaşımdaki arzını neredeyse yarı yarıya düşürdü ve bazılarına göre bu durum token’in daha popüler hale gelmesinde rol oynamış olabilir.

Token tarihindeki bir diğer önemli an ise Buterin’in SHIB varlıklarının yaklaşık %9’unu satarak Hindistan’da COVID-19’un yıkıcı bir şekilde yayılmasıyla mücadeleye yardımcı olmak için bağışta bulunmasıydı.


Shiba Inu Nasıl Çalışır?

SHIB, Ethereum ağının gücünden ve güvenliğinden yararlanarak merkezi olmayan bir kripto para birimi olarak çalışır. Bir ERC-20 token’idir, yani aynı blokzincirini paylaşan çeşitli merkezi olmayan finans(DeFi) projeleriyle etkileşime girebilir.

Bir ERC-20 token olarak SHIB, Bitcoin gibi işlemleri doğrulamak ve yeni bloklar oluşturmak için madencilik gerektiren Proof of Work(PoW) kripto para birimlerinde olduğu gibi madencilikle elde edilmez. Bunun yerine SHIB, Proof of Stake (PoS) konsensüs mekanizması üzerinde çalışan Ethereum ağına bağlıdır. Ağustos 2020’de piyasaya sürüldüğünde 1 katrilyon SHIB token basılmış ve bunların tamamı önceden madenciliğe tabi tutulmuştur.

Bireyler, madencilik yapmak yerine merkezi olmayan ve merkezi borsalarda alım satım yaparak ya da Shiba Inu ekosistemine katılarak SHIB elde etmektedir.

SHIB’nin toplam arzının büyük bir kısmı rezervlerde tutulmaktadır. Ayrıca, her işlemin bir yüzdesi yakılarak zaman içinde arz daha da azaltılır. Bu deflasyonist önlemler token’in az bulunurluğuna katkıda bulunur.


Shiba Inu Ekosistemi ve Kullanım Örnekleri

SHIB, birbirini tamamlayan farklı kullanım durumlarına sahip birkaç token’den oluşan daha geniş Shiba Inu ekosisteminin bir parçasıdır. Hepsi Shiba Inu dog öğesinden esinlenmiştir.


Shiba Inu ekosistemindeki token’ler şunları içerir:

  • Shiba Inu (SHIB): Dogecoin’e (DOGE) Ethereum tabanlı bir alternatif olmayı amaçlayan ekosistemin ana token’i. SHIB, %50’si Vitalik Buterin’in cüzdanına yakılan ve %50’si Uniswap’in likidite havuzunda kilitli olan toplam bir katrilyon token arzına sahiptir.

  • Leash (LEASH): Başlangıçta Dogecoin’in fiyatına sabitlenmiş bir rebase token olarak tasarlanan LEASH, daha sonra 107.566’lık sabit bir arza sahip olacak şekilde değiştirildi. Yüksek oynaklığa ve az bulunurluğa sahip olması onu bazı yatırımcılar için cazip hale getirmektedir.

  • Bone (BONE): Kullanıcıların token’leri değiştirmesine ve stake etmesine, likidite sağlamasına ve ödüller kazanmasına olanak tanıyan bir DEX olan ShibaSwap’in yönetim token’i olarak hizmet vermektedir. BONE’un toplam arzı 230 milyondur ve bunun yalnızca %3’ü lansman sırasında basılmıştır; geri kalanı ShibaSwap üzerindeki çeşitli mekanizmalar aracılığıyla basılmaktadır.

  • ShibaSwap (SHIBASWAP): Kullanıcıların token’leri takas etmesine ve stake etmesine, likidite sağlamasına ve ödüller kazanmasına olanak tanıyan bir DEX olan ShibaSwap, SHIB, LEASH, BONE ve diğer ERC-20 token’lerini desteklemektedir. Ayrıca, sanatçıların NFT sanat eserlerini yarattıkları ve sattıkları Shiba Art adlı bir NFT sanat inkübatörüne de sahiptir.


Shiba Inu’nun Geleceği

Shiba Inu ekosistemi ve topluluğu büyümeye devam ederken, geliştirme ekibi token’in işlevlerini geliştirmek ve potansiyel ortaklıkları keşfetmek için aktif olarak çalışıyor. Kripto piyasası geliştikçe ve yeni trendler ortaya çıktıkça, Shiba Inu’nun nasıl adapte olduğunu ve mevcut popülerlik seviyesini koruyup koruyamayacağını görmek ilginç olacaktır.

SHIB token önemli ölçüde ilgi ve popülerlik kazanmış olsa da, para yatırmadan önce kapsamlı bir araştırma yapmak önemlidir.


bottom of page