top of page

Son Haberler

Kripto Paralar

Haftalık Analizler

Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.

Tezos (XTZ) Nedir?

Tezos, ilerleyebilen ve zaman içinde gelişebilen, hiçbir zaman sert bir çatal riski olmadan altyapı sunmayı hedefler. Bu, Bitcoin ve Ethereum'un çıktığı günden bu yana maruz kaldığı bir durumdur.

Tezos XTZ coin

Tezos (XTZ) nedir? Bu proje, Ethereum'a oldukça benzer şekilde akıllı sözleşmelere dayalı bir blok zincir ağıdır. Ancak, büyük bir fark var: Tezos, ilerleyebilen ve zaman içinde gelişebilen altyapı sunmayı hedefler - hiçbir zaman sert bir çatal riski olmadan. Bu, Bitcoin ve Ethereum'un yaratıldığı günden bu yana maruz kaldığı bir durumdur. XTZ tutan kişiler, Tezos geliştiricileri tarafından sunulan protokol güncellemesi önerileri üzerinde oy kullanabilirler.

Bu projenin derinlemesine incelemesi için Tezos'un detaylı incelememize göz atabilirsiniz.

Bu açık kaynaklı platform, kendisini "güvenli, yükseltilebilir ve kalıcı" olarak tanımlar ve akıllı sözleşme dilinin yüksek değerli kullanım durumları için gereken doğruluğu sağladığını iddia eder. Tezos'a göre, yaklaşımı geleceğe yöneliktir ve "gelecekte uzun süre boyunca çağdaş kalacak" ve bu da blok zinciri teknolojisindeki gelişmeleri benimseyebilir anlamına gelir.

Tezos'un altyapısının temeli ilk kez Eylül 2014'te yayımlanan bir beyaz kağıtta önerildi. Bir dizi gecikmeden sonra, Tezos ana ağı dört yıl sonra başlatıldı.


Tezos'un Kurucuları Kim?

Tezos'un beyaz kağıdını yazan kişi Arthur Breitman'dı - ve Satoshi Nakamoto'ya bir selam niteliğinde, eserlerini L. M. Goodman takma adı altında yazdı. Bitcoin'un en büyük eksikliklerinden birinin, ağını kullanan topluluğun katkılarını davet eden bir yönetim sürecinin olmaması olduğunu ve yeni jetonların bu blok zinciri üzerinden çıkarılamaması olduğunu savundu.

O ve eşi Kathleen, Tezos protokolünü altına alacak kodu yazma göreviyle görevlendirilmiş Dynamic Ledger Solutions adlı bir startup'ı kurdu. Bu şirket daha sonra Tezos Vakfı tarafından satın alındı ve ağla ilgili tüm fikri mülkiyet haklarına sahip olmasını sağlamak için.


Tezos'u Benzersiz Kılan Nedir?

Staking, blok zincirleri arasında yaygın olsa da, Tezos'un bu süreç üzerinde benzersiz bir dokunuşu vardır. Katılımcılar, etkili bir şekilde 8,000 XTZ'yi stakelama yoluyla ağın yönetimine katılabilirler. Bu, dürüst davranmaya finansal bir teşvik oluşturur.

Fırıncılar daha sonra blok zincirinin kodundaki önerilere dört aşamalı bir prosedürde oy kullanmakla görevlendirilirler ve bu süreç yaklaşık 23 gün sürer. Çoğunluktan büyük destek alan öneriler, 48 saat boyunca bir test ağı üzerinde test edilir ve süper çoğunluk tarafından destekleniyorsa tamamen uygulanır.

Tezos, yüksek profilli işletmeler tarafından kullanılmaya başlandığı için de benzersizdir. Eylül 2020'de, Fransız bankacılık devi Societe Generale'in merkez bankası dijital para birimiyle deneme yapmak için bu blok zincirini kullanmayı planladığı açıklandı.

Binance ve Coinbase gibi büyük kripto para borsaları, Tezos staking için destek açıkladı, bu da kullanıcıların ellerindeki XTZ'ye dayalı olarak ödüller alabilecekleri anlamına gelir. Bu, dijital varlıklar genelinde pek görülmeyen bir özelliktir.


Tezos (XTZ) Coin'lerinin Toplam Arzı Nedir?

Verilerimiz, yazının yazıldığı tarihte 743,862,304 XTZ'nin dolaşımda olduğunu göstermektedir.

Tezos için bir token satışı Temmuz 2017'de yapıldı ve bu ICO sırasında toplam 65,681 BTC ve 361,122 ETH toplandı. O zamanlar bu, düzenlenen en büyük başlangıç ​​coin tekliflerinden biri olacak şekilde değerlendirildi ve toplamda 232 milyon dolara denk geliyordu.

Bu başlangıçtaki arzın %80'i yatırımcılara gitti, %20'si ise eşit olarak Tezos Vakfı ve Dynamic Ledger Solutions arasında bölündü.

Ana ağın başlatılması, bazı rahatsız yatırımcılardan gelen bir dizi dava nedeniyle gecikti; bunlar, XTZ'nin kayıtlı olmayan menkul kıymetlere eşdeğer olduğunu iddia ettiler.


Tezos Ağı Nasıl Güvence Altına Alınmıştır?

Diğer blok zincirleri gibi, Tezos proof-of-stake konsensüs mekanizmasını kullanır.

Herkes bir doğrulayıcı olabilir ve ağın sorunsuz çalışmasına güvenlik depozitosu yaparak katkıda bulunabilir. Dürüst davranışları özendirmek için, en iyi çıkarlarını gözetenlere ödüller verilir - ve hileli davrananlar, stakelerini tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıyadır.


Tezos (XTZ) Nereden Alınabilir?

XTZ, çoğu büyük borsadan, Binance, Coinbase ve diğerlerinden satın alınabilir.

bottom of page