top of page

Son Haberler

Kripto Paralar

Haftalık Analizler

Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.

The Graph (GRT) Nedir?

The Graph IPFS ve Ethereum ile benzer olup Blockchain ağlarının sorgulanması amacıyla oluşturulmuş bir indeksleme protokolüdür.

the graph GRT coin

The Graph (GRT) Nedir?

The Graph IPFS ve Ethereum ile benzer olup Blockchain ağlarının sorgulanması amacıyla oluşturulmuş bir indeksleme protokolüdür. Bu sistemde isteyen her kullanıcı SubGraph ya da Alt Graph ismi verilen açık API oluşturabilir. Aynı zamanda elde edilen veriler yayınlayarak daha kolay işlenebilir hale getirilir. Platformda kullanılan yerel kripto para birimi ise Graph Token (GRT) şeklinde isimlendirilir.

Verilere daha kolay erişmek ve bunları düzenlemek amacıyla tasarlanan The Graph protokolü; geliştiricilere, uygulamalarını Blockchain üzerine inşa etme fırsatı sunar. Bu protokol tarafından sunulan hizmet sayesinde likidite çıktıları, geçmiş dönem işlem hacimleri, Ethereum tabanlı bütün token fiyatları ile ilgili veriler sorgulanabilir.


The Graph (GRT) Nasıl Çalışır?

Web3 ve merkeziyetsiz finans ekosisteminde bulunan uygulamalar için API ile veriler sunan The Graph veri indeksler. Bunu yaparken SubGraph isimli veri talebi tanımlamalarını dikkate alır ve hangi verinin nasıl sınıflandırılması gerektiğini öğrenir. Burada kullanılan SubGraph kavramı akıllı sözleşmelerin neyi arayacağını, dikkate alınacak olayları ve bu verilerin ne şekilde harita edileceğini belirler. Bu aşamada yapılan tanımlamalar SubGraph manifestosu olarak ifade edilir. Bunun için indekslenecek veriler ayarlandıktan sonra Graph komut satırı kullanılır ve yapılan tanımlama dağıtık ağda kaydedilir. Daha sonra sunucuda bulunan serviste meydana getirilen SubGraph için indeksleme aşaması başlatılır.


The Graph (GRT) Ne İşe Yarar?

Temel olarak bakıldığında The Graph (GRT) ağ içerisinde 4 farklı role (Endeksleyici, Atayıcı, Düzenleyici, Tüketici) sahiptir. Bunlar şu şekildedir:

  1. Endeksleyici (Indexer): IPFS ve blok zincir üzerinde indeksleme ve arama yapan endeksleyiciler bunun için oluşturulmuş SubGraph’lardaki sorgulardan yararlanır.

  2. Atayıcı (Delegator): Bir node çalıştırmadan ağdaki endeksleyicileri ve ağın merkeziyetsizliğini destekler. Mevcut GRT varlıklarını endeksleyicilere gönderir ve bu sayede verimliliğin daha yüksek olmasına katkıda bulunur. Bu katkıya karşılık olarak atayıcılar endeksleyicilerin sorgu ücretlerinden aldıkları ücretin bir bölümünü almaya hak kazanır.

  3. Düzenleyici (Curator): SubGraph’ları meydana getiren kullanıcılar olarak ifade edilen düzenleyiciler, bunları oluşturmak için belli bir miktarda ödeme yapar. Söz konusu SubGraph’lar indekslenecek olan verilere yönelik bilgilere sahiptir. Bu bilgilerden yola çıkan endeksleyiciler veri toplar ve sorgulama yapar.

  4. Tüketici (Consumer): The Graph ağından veri alan ve SubGraph’lar aracılığıyla sorgular yapan kullanıcılar olarak ifade edilir. Bu sorgulamalar karşılığında GRT ile ödeme yapılır. Bundan elde edilen gelirler atayıcılara ve endeksleyicilere gönderilir.


The Graph (GRT) Nasıl Saklanır?

The Graph (GRT) saklanması için ERC-20 tabanlı ethereum cüzdanlar yeterli olacaktır. Piyasada mevcut çok sayıda kripto para borsası buna yönelik destek vermektedir. Bu sayede oluşturulan hesap üzerinden GRT yatırma ve çekme işlemleri daha güvenli şekilde gerçekleştirilir.

Mevcut bakiyesini öğrenmek isteyen kullanıcıların da Ethereum cüzdanlarını kullanmaları gerekir. Mobil, web, masaüstü ya da çevrim içi cüzdanlar ile alım satım işlemleri yapılabilir. The Graph ağı üzerinden endeksleyicilere GRT tanımlaması yapmak için Wallet Connect altyapısını destekleyen mobil cüzdanlar ya da tarayıcı tabanlı olan matemask cüzdan kullanılabilir.

bottom of page