top of page

Son Haberler

Kripto Paralar

Haftalık Analizler

Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.

Theta (THETA) Nedir?

Theta (THETA), video yayını için özel olarak tasarlanmış bir blok zincir destekli ağdır. Mart 2019'da başlatılan Theta ana ağı, kullanıcıların bant genişliği ve hesaplama kaynaklarını eşler arası (P2P) temelinde paylaştığı merkezi olmayan bir ağ olarak işlev görür.

THETA COİN

Theta (THETA), video yayını için özel olarak tasarlanmış bir blok zincir destekli ağdır. Mart 2019'da başlatılan Theta ana ağı, kullanıcıların bant genişliği ve hesaplama kaynaklarını eşler arası (P2P) temelinde paylaştığı merkezi olmayan bir ağ olarak işlev görür. Projeye YouTube'un kurucu ortağı Steve Chen ve Twitch'in kurucu ortağı Justin Kan gibi isimler danışmanlık yapmaktadır.


Theta, kendi yerel kripto para birimi olan THETA'ya sahiptir. Bu token, ağ içinde çeşitli yönetim görevlerini gerçekleştirir ve Google, Binance, Blockchain ventures, Gumi, Sony Europe ve Samsung gibi kurumsal doğrulayıcıları, binlerce topluluk tarafından çalıştırılan bekçi düğümleri olan bir Guardian ağını içerir.

Projenin amacı, mevcut durumdaki video yayını endüstrisini sarsmaktır; merkezileşme, kötü altyapı ve yüksek maliyetler, son kullanıcılara genellikle zayıf bir deneyim sunar. İçerik oluşturucular da, onları ve son kullanıcıları arasındaki engeller nedeniyle daha az gelir elde eder.


Theta ekibi, e-spor, müzik, TV, film ve eğitim gibi hizmetlerine odaklanan büyüyen ekosistemleri için müşteri odaklı bir iş planı oluşturmuştur. Theta Network ortakları arasında Samsung VR, Cinedigm, Shout! Factory, Pandora.tv, Play Labs ve THETA.tv gibi video platformları bulunmaktadır.


Theta'nın Kurucuları Kimler?

Theta, 2018 yılında Mitch Liu ve Jieyi Long tarafından kurulmuştur. Liu, oyun ve video endüstrisinde uzun bir geçmişe sahiptir; video reklam şirketi Tapjoy, mobil sosyal oyun başlangıcı Gameview Studios ve Theta protokolü üzerine inşa edilen ilk DApp olan THETA.tv'nin canlı yayın platformunun ortak kurucusudur.

Long ise Theta'nın ikinci kurucusu ve CTO'su olup, tasarım otomasyonu, oyun, sanal gerçeklik ve büyük ölçekli dağıtık sistemler konusunda benzer çok yıllı deneyime sahiptir. Video akışı, blok zincir ve sanal gerçeklik alanlarında birçok hakem değerlendirmeli akademik makale yazmış ve çeşitli patentlere sahiptir.

Theta şu anda mütevazı bir ekibe sahiptir ve resmi web sitesinde Samsung NEXT, Sony Innovation Fund, medya yatırımcıları BDMI Bertelsmann Digital Media Investments, CAA Creative Artists Agency ve DCM, Sierra Ventures ve VR Fund gibi geleneksel Silikon Vadisi VC'leri gibi stratejik kurumsal yatırımcıları listeler.


Theta'yı Benzersiz Kılan Nedir?

Theta'nın temel iş konsepti, video yayınını, veri iletimini ve kenar bilişimini merkezi olmayan hale getirerek endüstri katılımcıları için daha etkili, maliyet etkin ve adil hale getirmektir.

Ağ, iki yerel token olan Theta (THETA) ve Theta Fuel (TFUEL) ile çalışan yerel bir blok zincirinde çalışır.

Theta'nın cazibesi üç katlıdır: izleyicilere daha iyi kalitede yayın hizmeti sunulur, içerik oluşturucular gelirlerini artırır ve aracılar - video platformları - altyapı oluşturma maliyetlerinden tasarruf eder ve reklam ve abonelik gelirlerini artırır.

Kullanıcılar, ödüllerini TFUEL tokenları şeklinde alabilecekleri için ağ içeriğini izlemeye ve paylaşmaya teşvik edilirler.

Platform açık kaynaklıdır ve token sahipleri, birçok proof-of-stake (PoS) tabanlı blok zinciri ekosistemi gibi yönetim yetkilerine sahiptir.


Video, veri ve bilişim dışında, Theta, tam özellikli EVM uyumlu Akıllı sözleşme platformunda merkezi olmayan uygulamalar (DApps) başlatmak isteyen geliştiricilere hizmet verir.

Theta Network Nasıl Çalışır? Theta ekosistemi, şu türde katılımcıları içerir: Etkileyiciler (içerik oluşturucular), İzleyiciler (video içeriğini tüketen son kullanıcılar), Reklamverenler (etkileyicileri sponsor eden ve platformda reklam yerleştiren), Önbellek Düğümleri (içeriğin kalitesini ve teslim hızını artırmaya yardımcı olan bilgisayarlar/sunucular), Alım Düğümleri (Önbellek Düğümlerine yardımcı olur ve bit hızları/akış çözünürlüğü sağlar).

Protokol açık kaynaklı olduğundan, herhangi bir sağlayıcı Theta blok zincirini kullanabilir ve platformda merkezi olmayan uygulamalar (DApps) oluşturabilir. Kullanıcılar, EdgeCast adlı merkezi olmayan video yayını DApp'i aracılığıyla video paylaştıklarında THETA tokenları ile ödüllendirilirler.


Theta, video hizmeti işletme maliyetlerini azaltmayı hedefler. Bir içerik dağıtım ağındaki (CDN) yük, bazı içeriğin eşler arası ağa taşınması ile azaltılabilir. Platform, binlerce düğüm üzerinde çalışır ve bu, ağı içerik teslimat hatalarına karşı dayanıklı hale getirir ve dijital son mil teslimat sorununu çözer.


Theta'nın kalbinde, içerik dağıtımı ve işlem işleme sorumluluğunu taşıyan eşler arası (P2P) bir protokol bulunmaktadır. Theta blok zinciri, staking tabanlı Tendermint sistemi gibi modifiye edilmiş bir Proof-of-Stake (PoS) konsensüs mekanizması kullanır.


Theta (THETA) Coin'lerinin Toplam Arzı Nedir?

Theta Network, THETA'nın protokolün yönetim tokenı olduğu ikili bir token sistemine dayanır. THETA ile topluluk, gelişim yönünü belirler. Diğer yandan, TFUEL, mikro ödeme para birimidir ve ağ üzerinde tüm işlemleri gerçekleştirmek için kullanılır. Kullanıcılar içerik paylaştıkça Theta bunu teşvik eder ve onlara TFUEL ile ödül kazanma fırsatı verir. TFUEL kazanmak için THETA sahipleri, Gardiyan Düğümleri veya Doğrulayıcı Düğümlere katılmalıdır, bu da onlara işlem doğrulamasına ve blok oluşturmaya katılma olanağı tanır.

THETA, yalnızca yönetim amaçları için var olup, 2019'daki ana ağ başlatımında 1 THETA tutan başına 5 TFUEL tokenı verilmiştir.

THETA, 2018'de başlatıldı ve o zamanlar Ethereum'da ERC-20 token olarak alıcılarına dağıtıldı. Daha sonra tüm ERC-20 THETA'lar ana ağda yerel THETA'ya dönüştürüldü.

THETA'nın toplam arzı 1 milyar (1,000,000,000) token ile sınırlıdır. Bu, ağ katılımcıları arasında çeşitli oranlarda dağıtılır, Theta ekibi kendisi ve bir rezerv havuzu dahil.

TFUEL, Ethereum (ETH) üzerindeki gaz gibi işlemleri güçlendirmek için kullanılır.

Toplam arzı 5 milyar (5,000,000,000) token'dir.


Theta Network Nasıl Güvence Altına Alınmıştır?

Theta, kullanıcıların ağ faaliyetlerine katılmasını sağlamak için finansal bir teşvik şeması kullanır ve bu nedenle ağı kendi kullanıcıları tarafından güvence altına alınır.

Ağ, proof-of-stake (PoS) kullanır ve yüksek işlem geçiş hızı ile güvenlik dengesini sağlamak için çok seviyeli bir Bizans Hata Toleransı (BFT) konsensüs mekanizması kullanır.

Theta, Haziran 2019'da Gardiyan düğümlerini başlatarak, herhangi bir zamanda staked edilen THETA tokenlarının çoğunluğunu kontrol eden tek bir varlığın olmasını önlemiştir.

Theta (THETA) Nereden Alınabilir? Theta'nın ana tokenı olan THETA, büyük borsalarda serbestçe alınıp satılabilir. Çiftler, kripto paralar, fiat paralar ve stablecoin'leri içerebilir.

2020 Ekim itibariyle en yüksek hacimli çiftler, en popüler ticaret para biriminin Tether (USDT) olduğu Binance'den gelmektedir.


Theta Network Düğümleri Platformun en önemli bileşeni, ağın bant genişliğini paylaşma fonksiyonunu sağlayarak ağı bir bütün ekosistem haline getiren bir örgü ağıdır.

Theta Network düğümleri, çeşitli ekipman/araçları sağlayan ve bant genişliğini paylaşarak yeni katılımcıları platforma çeken kullanıcılardır. Düğümler video verilerini önbelleğe alır ve iletilir.

Theta Network, üç tür düğmeyle çalışır: Edge Düğümleri, Kurumsal Doğrulayıcı Düğümler ve Gardiyan Düğümleri.


Edge Düğümleri, topluluğun üyeleri tarafından barındırılır. Bunlar en çok sayıda olanlardır. Bu katılımcı türü, bant genişliğini paylaşır veya video akışlarını ağ üzerinden ileterek TFUEL tokenları karşılığında ödüllendirilir. TFUEL, Theta blok zincirindeki iki yerel tokenun, işlemleri desteklemek için tasarlanmış bir yardımcı tokenidir.


Kurumsal Doğrulayıcı Düğümler, Theta'nın güvenlik katmanlarından biridir, THETA tokenlarını teminat olarak koyan ve işlemleri gerçekleştirme hakkını elde eden şirketlerdir. Bu grup aynı zamanda zincirde yeni bloklar oluşturmaktan sorumludur. Şu anda Doğrulayıcı Düğümler arasında Google, Samsung, Creative Artists Agency ve Sony bulunmaktadır.

Gardiyan Düğümleri, Doğrulayıcı Düğümlerinden hemen sonra ikinci bir güvenlik katmanı ekleyerek doğru blok işlemini ve uzlaşmayı sürdürür.

bottom of page